Внимание! Увеличават се фалшивите евробанкноти

Това сочат официалните данни на Европейската централна банка

Внимание! Увеличават се фалшивите евробанкноти | StandartNews.com

Броят на фалшивите евробанкноти, които са били конфискувани през изминалата 2022 г., е нараснал след регистрирания година по-рано спад. Това сочат официалните данни на Европейската централна банка (ЕЦБ), пише economic.bg.

Общо около 376 хиляди фалшиви евробанкноти са били изтеглени от обращение миналата година, което е с 8.4% над нивото от 2021 г. Това е и първият път от 2014 г. насам, при който броят на фалшивите евробанкноти расте след достигнатия исторически минимум през 2021 г.

Все пак вероятността от получаване на фалшификат е малка, тъй като броят на фалшификатите остава много нисък пропорционално на броя на истинските евробанкноти в обращение. През 2022 г. са открити 13 фалшификата на милион истински банкноти в обращение, което е вторият най-малък дял от въвеждането на евробанкнотите.

"Последното повишение отразява възстановяването на икономическата активност през 2022 г., след като повечето COVID ограничения бяха премахнати“, отчита ЕЦБ.

По-голямата част от фалшивите евробанкноти са с купюри от 20 и 50 евро. Малко под 97% от фалшификатите са открити в страни от еврозоната, докато 2.7% са открити в държави-членки на ЕС извън еврозоната и 0.7% в други части на света.

През последните години ЕЦБ снабди постепенно еврозоната с нови банкноти с по-силна защита, с което усложни работата на фалшификаторите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай