УниКредит Булбанк и Групата на Българска банка за развитие в успешно сътрудничество

Двете институции подписаха гаранционно споразумение за финансиране на бизнеса

УниКредит Булбанк и Групата на Българска банка за развитие в успешно сътрудничество | StandartNews.com
  • УниКредит Булбанк и Групата на Българска банка за развитие продължават успешното си сътрудничество
  • Двете институции подписаха гаранционно споразумение за финансиране на бизнеса

Националният гаранционен фонд (НГФ), част от групата на Българска банка за развитие (ББР) и УниКредит Булбанк и подписаха гаранционно споразумение за подкрепа на микро-, малките и средни предприятия в страната. Споразумението предоставя възможност за гарантиране на портфейл от инвестиционни и оборотни кредити в размер на над 200 млн. лв.

Гаранционната схема цели да улесни достъпа на фирмите до кредитен ресурс, като намали значително изискванията за обезпечение. Гаранцията от НГФ ще покрива до 50% от размера на новоотпуснатите инвестиционни и оборотни кредити, като ще допълни или замести обезпеченията по тях.

Финансиране ще могат да получат както действащи предприятия за разрастване на своята дейност, така и стартиращи компании и такива с кратка бизнес история.

Кредитите ще се отпускат в левова и еврова валута, като крайният срок за включването им в гарантирания портфейл е 30 юни 2025 г. 

С помощта на гаранционната схема УниКредит Булбанк ще подпомага разработването и изпълнението на проекти, съфинансирани по оперативните програми на Европейския съюз. Споразумението насърчава още изграждането на собствени ВЕИ за нуждите на бизнеса, като по този начин подпомага прехода на страната към климатично неутрална икономика.

Това е 11-ото поред споразумение между УниКредит Булбанк и Националния гаранционен фонд. Партньорството на двете институции датира от 2010 г., като до момента са подпомогнати над 2600 български фирми да започнат или да развият своя бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай