Тютюнджии искат ясни правила, против са по-висок осигурителен праг

Тютюнджии искат ясни правила, против са по-висок осигурителен праг | StandartNews.com

Тютюнопроизводители от Неврокопския край са против увеличението на осигурителните прагове и за техния бранш. Поне засега няма напрежение и закани за организиране на протести. Но и това може да стане, ако не се въведат ясни правила в бранша, предупреждават те. Признават, че е нормално всеки да плаща. Не са толкова срещу новите осигурителни прагове, а срещу ограбването на труда им всяка година от фирмите – изкупвачи. Това е големият проблем за тях, а не вдигането на минималния осигурителен праг с 20-30 лева. В последните години гледаме един и същи филм, казват тютюнджиите. Изкупната кампания не стартира навреме, би трябвало вече да се прибира продукцията от фирмите, но това не се случва. А с течение на времето качеството на „зеленото злато" пада.

„Тук искаме държавата да се намеси. Хората негодуват. Настояват до 15 ноември прибирането на реколтата да започне. Не стане ли, ще излязат на протести, ще блокират пътищата в региона", предупреди кметът на симитлийското село Долно Осеново – Бисер Сегменов. След като държавата иска да взема повече от нас, нека направи така, че да получаваме достойно заплащане на къртовския си труд. Да има пазари за реколтата ни, да има минимални цени, а не да ни купуват тютюна за по 4-5 лева за килограм, което си е пладнешки обир. Не може един и същи тютюн в Гърция да се плаща 4,50 -5,00 евро за килограм, а у нас да е два пъти по-евтин – 4-5 лева за килограм. Тази разлика в цените отива във фирмите, твърдят тютюнопроизводители.

Най-важно е да има ясни правила в бранша, които да се спазват и от производителите, и от търговците. Да се знае кога започва и кога приклюва изкупната кампания, кога се раздават семената за новата реколта, кога се дават материалите за манипулирането на тютюна. Затова трябва държавата да е гарант за диалог между тях и фирмите, за да се регламентират нещата веднъж завинаги.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай