Цоцорков: Още 10 гимназии с дуално обучение наесен

Цоцорков: Още 10 гимназии с дуално обучение наесен | StandartNews.com

10 професионални гимназии в страната започват прием на ученици за дуално обучение от есента по заявка на Българската минно-геоложка камара. Браншовата организация вече е договорила с кметовете и директорите кои да бъдат тези училища. Те са разположени в цялата страна, така че да могат да обслужват нуждата от кадри на всички фирми членове на браншовата минно-геоложка камара. Това са професионалните гимназии в Раднево, Мадан, Пирдоп, Перник, Ботевград, Панагюрище, Плевен, Русе, Варна и София. Така броят на професионалните гимназии, които ще стартират дуалното обучение през новата учебна година, ще станат 15 след като от есента стартират и 5 пилотни проекта, финансирани от швейцарското и австрийското правителства.

"Убедени, че държавата не може да реши сама проблема с липсата на средни и технически кадри за индустрията, ние решихме да предприемем стъпки за по-бързото внедряване на дуално обучение в страната", заяви председателят на Българската минно-геоложка камара и председател на Надзорния съвет на "Асарел Медет" Лъчезар Цоцорков. Той участва във втората дискусия на "Стандарт" и КРИБ - "Да на българската икономика", която се проведе днес в Панагюрище. 

Избраните 10 професионални гимназии ще приемат от новата учебна година ученици след седми клас, които от 10-ти клас ще започнат практиката си на реални работни места в компании от минно-добивната и минно-преработвателната индустрия. Ако законодателните и подзаконовите нормативни документи бъдат приети още тази година, имаме готовност в дуалното обучение да бъдат включени и ученици, които са вече 10-ти клас, обясниха от минно-геоложката камара. Фирмите в отделните региони вече започват активна кампания за привличане на младежите в тези професионални гимназии. Ще се проведат срещи с родители на деца, които в момента са 5, 6 и 7 клас, за да им бъде разяснена възможността за реализация и стажуване, ако бъдат избрани въпросните гимназии. Отделно всяка една компания, според региона, ще може да влезе в училищното настоятелство и така пряко да контролира учебния процес. Фирмите имат готовност с осигуряването на наставници и работят за адаптиране на учебните програми според нуждите на търсените специалности, както и за обучението на учители-специалисти. Компаниите дори планират да дават стипендии на отличните ученици.

Немска фирма подкрепя с две ръце дуалното обучение

Получихме директно указание от немския собственик да подкрепяме с хора, пари и ноу-хау дуалното обучение, когато то стартира. Това заяви изпълнителният директор на "Каолин" Радомир Чолаков, който обеща, че съдействат на подготовката на кадри в реална работна среда с всички сили и средства. Именно той настоя бизнесът да стане част от училищните настоятелства и той да участва в оценяването на кадрите на финала в пилотните гимназии, където дуалното обучение стартира. Чолаков запита също дали държавата е готова с комуникационна стратегия за популяризирането на това обучение като обясни, че тя е толкова важна, колкото и стратегията, свързана с логото на България. Просветният министър Тодор Танев го увери, че пари за това вече са заделени.

Николай Вълканов, председател на управителния съвет на "Минстрой":

Слабото място в осигуряването с кадри е средният ешалон техници. Затова бизнесът е готов да подпомага финансово професионални гимназии, които подготвят такива кадри. Инициативата на Българската минно-геоложка камара ще подкрепи не само фирмите от минния отрасъл, а също и машиностроенето и леката индустрия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай