Трима експерти застават начело на Фонда на фондовете

Трима експерти застават начело на Фонда на фондовете | StandartNews.com

Управителният съвет на фонда се състои от трима членове - Валери Белчев, Иван Даков и Мартин Дановски. Тримата имат дългогодишен професионален опит във финансовата сфера, в това число в дизайна и изпълнението на финансови продукти; притежават задълбочена експертиза и добро познание на кооперативния пазар и сектора на малките и средни предприятия; имат опит в управлението на международни компании, както и в управлението и изпълнението на проекти, финансирани от Европейските структурни фондове.

Това каза министърът на финансите Владислав Горанов, по време на представяне на състава на Надзорния и на Управителния съвет на новосъздадения „Фонд мениджър на финансови инструменти в България", известен още като Фонд на фондовете.

"Вярвам в тяхната експертиза, предупредил съм ги, че очакванията са много високи и Надзорния съвет няма да толерира провал", уточни Владислава Горанов. Финансовият министър уточни, че по време на първия програмен период инструменти за финансов инженеринг са ползвани в две Оперативни програми - ОП "Конкурентоспособност" - инициативата - JEREMIE; ОП "Регионално развитие" - JESSICA. "Министърът на финансите координира прилагането на инструментите на финансов инженеринг в програмния период 2014-2020 година", добави Горанов.

По думите му, през първия програмен период е слаба връзката с реалните потребности на българския пазар и предлаганото от отделните инициативи -липсва гъвкавост.

Горанов посочи, че има предвидени 707 млн. евро за инициативи под формата на финансов инженеринг - ОП "Иновации и конкурентоспособнос: "Регионално развитие", "Околна среда" и "Развитие на човешките ресурси". По думите му, 102 млн. евро са заделени за малките и средни предприятия.

"Ще се създаде устойчивост на управление и изпълнение, ще започнем изграждане на експертиза на национално ниво, не само заради налаганата от Брюксел тенденция използване на финансови инструменти, а и заради ограниченията, които дава фискалната рамка", допълни той.

"Вярвам, че с Фонда ще намерим най-добрата връзка между потребностите на нашите предприятия и бенефициентите, от това, което имат нужда и това, което се предлага", заяви той.

"За осигуряване на европейските изисквания са проведени разговори с Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), Международната банка за възстановяване и техническа помощ (МБВР) и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) за оказване на техническа помощ, с която да се гарантира професионалното и ефективно управление на средствата от ЕСИФ и използването на възможностите за финансовите инструменти да мултиплицират публичния ресурс чрез мобилизиране на частен такъв. В резултат на това бяха сключени споразумения за оказване на техническа подкрепа за създаването на Фонда и Мениджърът на Фонда на фондовете, които се финансират по ОП "Техническа помощ" и са със срок до края на 2015 година. Експертизата на трите институции е необходима на страната ни и се планира да бъде използвана и през периода на изпълнение на финансовите инструменти у нас", коментира Горанов.

Вицепремиерът Томислав Дончев допълни, че лостовият ефект, който е в инструментите за финансов инженеринг е много важен и амбициите са много големи.

"Когато коментираме предизвикателствата - най-голямото е смяна на модела на мислене, на всички, които са ползвали европейски средства", заяви Дончев.

"Традиционното европейско финансиране е безвъзмездно. Преди години колеги от Европа, казаха, че трябва да се научим да ползваме парите повече от веднъж. Така се появиха финансовите инструменти през вече изтичащия програмен период. През него на първо място е да управляваме много повече средства за финансов инжинеринг, нараснал е делът им, близо 10% от всички пари", заяви Дончев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай