Скандалът трещи! Унгария съди България заради газа

Иска от Брюксел санкции срещу нас

Скандалът трещи! Унгария съди България заради газа | StandartNews.com

Скандалът с транзитната такса за газ, заради която Унгария и Сърбия, скочиха срещу България се разраства. 

"Днес в писмо помолих ЕК да започне без забавяне производство по наказателна процедура срещу България заради енергийната такса", написа в своя профил във Facebook министърът на европейските въпроси на Унгария Янош Бока.

Според Будапеща България нарушава правилата на единния пазар и Митническия съюз. Бока пояснява, че с искането си до Брюксел правителството защитава енергийната сигурност на страната преди началото на зимата.

Унгария настоява и събирането на таксата да бъде преустановено, докато тече проверката на ЕК дали жалбата има основания.

Припомняме, че България въведе транзитна такса в размер на 20 лева за мегаватчас за руския газ, който преминава през българската газопреносна мрежа. От поясненията на българските власти става ясно, че тази такса трябва да се плаща от "Газпром", а не от нейните клиенти, тоест няма да оскъпи газа и да се отрази неблагоприятно върху европейските граждани.

Освен Унгария мярката засяга и Сърбия, която също получава газ през газопровода "Балкански поток". След първоначалните критики от Белград коментираха, че няма да предприемат действия срещу страната ни заради таксата.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай