Саудитски принц побърка Русия! Какво е направил

Сумите, които е вкарал преди войната

Саудитски принц побърка Русия! Какво е направил | StandartNews.com

Саудитският принц Ал-Уалид бин Талал е инвестирал над 500 млн. USD в ценни книжа на "Газпром", "Лукойл" и "Роснефт" два дни преди началото на руската "военна операция" в Украйна, сочи информация на уебсайта на борсата на Саудитска Арабия. Началото на „операцията“ и санкциите доведоха до рязък спад в стойността на руските активи.

От документа следва, че на 22 февруари 2022 г. Kingdom Holding е закупил депозитарни разписки от "Газпром" и "Роснефт", а от 22 февруари до 22 март са изкупени разписките на "Лукойл". В борсовия документ не е посочено кои акции са закупени с тези пари. Kingdom Holding не отговоря на въпроса на агенция Bloomberg дали все още притежава акциите.

Състоянието на Ал-Уалид ибн Талал през 2017 г. беше оценено от американския Forbes на 18,7 млрд. USD. Принцът беше поставен на 45-то място в класацията на най-богатите бизнесмени в света, според Forbes. Инвестициите на Kingdom Holding включват таксиметров агрегатор Lyft, Twitter, Citigroup и хотелски оператор Four Seasons Hotels & Resorts. Ал Уалид е един от най-богатите хора в Саудитска Арабия и един от най-известните международни инвеститори, припомня агенция Bloomberg.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай