Рублата се срина спрямо еврото и долара

Рублата се срина спрямо еврото и долара | StandartNews.com

Лондон. Украинската гривна се срина с още 4% в сряда в резултат на продължаващата политическа несигурност, като тази слабост повлия и на руската рубла, която достигна най-ниски нива спрямо долара за последните пет години.

Руската рубла се обезцени рекордно спрямо еврото, съобщи Ройтерс.

Агенцията припомня, че за това допринася случващото се в Украйна. Русия държи украински дълг за 3 млрд. долара, емитиран през декември, който може да стане неплатим.

"Проблемите на Украйна натежават на рублата", коментира Максим Коровин, анализатор във VTB Capital, Москва. Той добавя, че инвеститорите може да търгуват срещу рублата като начин да намалят експозицията си към региона и така индиректно да застраховат риска, поет спрямо Украйна.

"Ако намалиш притежаваните рубли, а те се обезценяват, така отлагаш формирането на загуби", допълва Коровин.

Акциите на руските банки също поевтиняха днес като контролираните от държавата VTB и "Сбербанк" понижиха пазарната си оценка с 1 на сто след като рейтинговата агенция "Фич" предупреди във вторник, че банките, които кредитират в Украйна са изправени пред рискове. Експозицията на руските банки в Украйна се изчислява на около 28 млрд. долара за миналата година, обяви руският президент Владимир Путин наскоро.

Акциите на унгарската OTP bank (България е собственик на "Банка ДСК"), която оперира в Украйна, загубиха 0.8 на сто от стойността си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай