Резил! Какво направил Асен Василев с влизането в еврозоната?

Правителството избяга и не предостави 3-годишна бюджетна прогноза, казва Любомир Дацов

Резил! Какво направил Асен Василев с влизането в еврозоната? | StandartNews.com

Влизането на България в еврозоната беше саботирано от бившия министър на финансите Асен Василев, защото когато се приемаше бюджетът и различните актуализации, които бяха направени, правителството избяга и не предостави 3-годишна бюджетна прогноза. Това заяви в интервю за БГНЕС Любомир Дацов, член на Фискалния съвет на България и бивш заместник-министър на финансите.

Той коментира изнесените от Министерството на финансите (МФ) влошени данни за финансите на страната.

„Когато се опитваш да си измислиш някаква нова теория, за да оправдаеш действията си, почти винаги е свързано с провал. Въпросът е дали този провал бързо ще се разкрие или ще се случи след години. Публичният сектор е нещо много голямо, той е силна инерционна система и някои неща, които са заложени днес, се проявяват доста дълго време след това“, отбеляза финансистът.

Той определи като напълно коректни данните, изнесени от МФ. „Самият Фискален съвет, на който съм член, без по никакъв начин да го ангажирам, в два поредни доклада каза, че тази политика, която беше започната през 2021 г. и препотвърдена през 2022 г. ще има сериозни отражения върху бюджетния дефицит“, припомни Дацов.

Той предупреди, че изпреварващите увеличения на разходите съчетани с големи дефицити нямаше как да не доведат до помпане на инфлацията и задълбочаване на проблемите.

„Всички тези хора, които заявяваха, че знаят какво правят не са имали понятие какво правят и въпросът е бил за личното им его или някакви техни лични съображения за светлото бъдеще. Това е много показателно и е добре да се знае в предизборната обстановка, че голяма част от решенията, които се взимаха в тази сфера и бяха предложени чисто бюджетно са абсолютно некомпетентни. Хората трябва да разбират, защото в момента върви нов тур на обещанията. Хубаво е преди да слушат тези обещания да поискат от тези, които управляваха и промениха политиката на фискална стабилност към това, което в момента излезе, първо да отговорят как ще коригират тези политики, защото европейските политики имат ограничения“, заяви Любомир Дацов.

Финансистът припомни, че заради пандемията от COVID-19 беше въведена дерогация, т.е. временно правилата за бюджетния дефицит, който не трябваше да надхвърля 3%, бяха суспендирани, но от следващата година те влизат в пълна сила.

„Това означава, че някой трябва да отговори какви коригиращи политики и структурни реформи ще предприеме, за да сме още от следващата година под 3% дефицит от БВП. Ако не сме под 3%, още през есента Еврокомисията ще разгледа фискалните позиции на страните-членки и ще реши дали да влезем в процедура на свърхдефицит или не. Една такава процедура е свързана с много негативи. Под външен натиск и контрол ще трябва да осъществим съответните решения, за да влезем в норма. Това се отразява върху кредитния рейтинг, върху името на държавата. Излиза, че си некомпетентен и не може да бъде разчитано на теб“, предупреди Дацов.

Но един от най-големите проблеми на провежданата до тук политика е, че страната ни може да се отдалечи от приемането на еврото.

„Влизането в еврозоната беше саботирано, защото когато се приемаше бюджета и различните актуализации, които бяха направени, правителството избяга и не предостави 3-годишна бюджетна прогноза. Министърът на финансите отказа и не предостави 3-годишна прогноза, защото, ако беше го направил щеше да се види това, което в момента изнесе МФ. МФ няма как да не е направило тези сметки и финансовият министър е нямало как да не ги е знаел. Поне грубо, ако не в тези детайли, които сега бяха направени“, подчерта Любомир Дацов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай