Расте скандалът с фалшивото сирене, държавата защити производителите

В момента извършваме проверки в млекопреработвателните предприятия, казват от БАБХ

Расте скандалът с фалшивото сирене, държавата защити производителите | StandartNews.com

Източник: БГНЕС, архив

Агенцията за безопасност на храните обяви днес, че протоколите от изследването на български овчи сирена и кашкавали на Сдружението "За достъпна и качествена храна" не са пълни. На пресконференция също днес от млекопреработвателния бранш заявиха, че заради тези изследвания продажбите им са силно намалели и че срещу млечния бранш се води война.

Преди малко повече от месец излезе информация за качеството на млечните продукти, в частност овчите кашкавали и сирена, че в над 90% от взетите проби има отклонения от състава. На практика според изследването от 10 проби само в една има наличие единствено на овче мляко.

От Агенцията по храните посочиха по повод на проведеното изследване, че млечните продукти са закупени от сдружението през юни, изследванията са направени през август, а резултатите са изнесени месец по-късно, без да се уточняват фирмите.

"В момента извършваме проверки в млекопреработвателните предприятия, взели сме проби по официален контрол, които изпращаме днес в акредитирана лаборатория по метода за официален контрол и изчакваме резултатите. Те трябва да са готови до края на месеца", обясни заместник изпълнителният директор на БАБХ д-р Галя Викьова.

Ако се окаже, че млякото е различно от това, отбелязано на етикета, ще бъдат предприети мерки по изтегляне на партидите, ще бъде преетикетирано и ще бъдат поставени под засилен контрол отново предприятията. Ако резултатите са добри, няма да има последствия за преработвателите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
4 Коментара
ЛаЗар
преди 6 месеца

Овче сирене от краве мляко по лиценз на БЪЛГАРСКА АГЕНЦИЯ""БОЛИМА ХУЯ""

Откажи
Гост
преди 6 месеца

Какво значи добри резултати бе боклуци долни.....вие от БАБХ СТЕ ПО ДОЛНА ИЗМЕТ И ОТ ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ НА ФАЛШИВИ ПРОДУКТИ

Откажи
Дуло
преди 6 месеца

Корупция, измама, предателство. В името на парите и свои хора, правителството си затвори очите за пореден път. Държавните агенции не установяват кой нарушава, а кой пречи на други частни интереси. Спрете да им плащате. Те взимат по-добри пари от подкупи. П.с. Да видим дали редакторите ще публикуват коментара ми....

Откажи
Добре
преди 6 месеца

Кажете кои са фирмите хората да спрат да купуват и те сами ще фалират

Откажи