Петкова: В енергетиката има кръгове с интереси, предвиждам ревизия

Петкова: В енергетиката има кръгове с интереси, предвиждам ревизия | StandartNews.com

София. "Ситуацията в енергетиката е тежка. Имам волята да проведа реформи, чрез които да излезем от омагьосания кръг в енергетиката", заяви новият енергиен министър Теменужка Петкова пред Нова телевизия. Петкова изрази мнението, че в енергетиката има определени кръгове с интереси и предвижда ревизия в сектора, за да се провери как се формират разходи и печалби. Петкова иска тази проверка да приключи възможно най-скоро.

Министърът сподели, че в най-скоро време й предстои среща и с ДКЕВР. "Предстоят промени в избора на ръководството и членовете на регулатора. Енергетиката се нуждае от бързи и ефективни действия", смята Петкова

"Енергетиката ни е управлявана така, че от нея да се източват пари. Това е един от най-големите грехове на предишните управляващи", категорично заяви тя. като допълни, че може да се помисли за законодателни промени, за да се разкъса порочният кръг, който позволява на ЕРП-тата да възлагат дейности на свои дъщерни фирми.

Във връзка с големите енергийни проекти, тя заяви: "Южен поток - да, но само при спазване на европейските изисквания", а приоритет на кабинета ще е удължаване живота на 5-и и 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай