Пчелари препоръчват мед и пчелни продукти срещу пролетна умора

Пчелари препоръчват мед и пчелни продукти срещу пролетна умора | StandartNews.com

Добрич. Пролетта чука на вратата, а с това и пролетната умора. Затова пчелари, участници в традиционното специализирано изложение "Пчеломания" на "Добрички панаир", което се откри препоръчват ежедневна употреба на мед и пчелни продукти.

Недялка Михова, която от над 10 години се занимава с пчеларство и през 2012 г. спечели приза на панаира "Пчелар" на годината препоръчва специален апикомплекс, в който има мед, прополис, пчелен прашец, пчелно млечице и търтиеви личинки.

"Този комплекс е изключително полезен. Различните съставки в него подпомагат забавянето на процеса на стареене и той действа тонизиращо на организма", казва пчеларката, която отглежда 130 кошера. Михова разкрива, че търтиевите личинки са изключително слабо познати у нас, но пък в Румъния и Русия се предлагат дори под формата на таблетки като лек срещу депресия.

В 11-ото поред изложение участват 65 фирми - производителки на пчелни продукти и инвентар от България, Турция, Полша и Англия. За първи път организаторите не излъчиха "Пчелар на годината", като призът тази година ще бъде връчен на фирма "Вимекс М" ООД от Сливен, които участват за десети път, каза директорът на панаира Звезделина Иванова.

Според координаторът за Добричко на националната браншова структура на пчеларите в страната Стойчо Стойчев, се очаква добра година.

"Развитието на пчелните семейства е много добро, въпреки че зимата бе топла и семействата не са почивали. Надяваме се на добри добиви", каза Стойчев. Той подчерта, че един от сериозните проблеми в региона са зачестилите кражби на кошери с пчелите в последно време. Един кошер с пчелното семейство в него се търгувал в момента за 300 лева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай