Шефът на Булгаргаз: Риск да спрат газа, ако Топлофикация не плати

Ако синьото гориво спре към "Булгаргаз", ще спре и към всичките ни други клиенти, каза Николай Павлов

Шефът на Булгаргаз: Риск да спрат газа, ако Топлофикация не плати | StandartNews.com

Ако „Топлофикация София" не плати дълга си до 25 октомври, то може да бъде спрян газът до дружеството – т.е. до „Булгаргаз", и дори компанията да иска, да не може да направи доставки на когото и да е, не само на „Топлофикация София". "Има риск. Ако синьото гориво спре към "Булгаргаз", ще спре не само към "Топлофикация", а и към всичките ни други клиенти",  каза директорът на газовото дружество Николай Павлов в „Тази сутрин“.

„Надявам се да не се стигне до този сценарий. Не можем да рискуваме доставките за останалите потребители заради тях. Дългът трябва да бъде погасен“, заяви Павлов.

В четвъртък общественият доставчик предупреди, че можа да се стигне принудително прекратяване на договора за доставка на природен газ с "Топлофикация София", ако не бъдат погасени задълженията на столичното парно. Целта на това писмо е да се намери решение, каза директорът на  „Булгаргаз“.

В писмото до президента, премиера, енергийния министър, управата на БЕХ, столичния кмет и др., е описано защо "Топлофикация София" трябва да плати до 25 октомври и какви рискове крие неплащането на задължението. 

Датата е тази, защото до края на октомври дружеството трябва да предплати доставките на руския и азерския газ, пише Медиапул.

Като друг аргумент се посочва, че съгласно банковата гаранция, учредена по договора за доставките на азерския газ, "Булгаргаз" има задължение да не допуска превишаване на определено ниво на задлъжнялост на "Топлофикация София". Сегашният борч се оценявал от банката издател на гаранцията като сериозен риск пред доставчика на газ и ако задълженията на "Топлофикация София" не бъдат погасени, съществува риск банката да оттегли своята гаранция. Това пък е основание AGSC да усвои пълния размер на вече издадената банковата гаранция от 72.6 млн. долара, както и да прекрати договора за доставка на азерския газ, пише Павлов.

Какво ще стане, ако не се намери решение за плащане на дълга? "Не вярвам да се стигне до спиране на парното в София, защото "Булгаргаз" има и индустриални клиенти с 24-часов непрекъсваем цикъл, които си плащат съвсем навреме газа и не можем да рискуваме техните доставки", посочи Павлов.

 По думите му задълженията на столичното дружество са 131 милиона лева, което прави 30% от приходите на „Булгаргаз“ и се случва всяка година по това време този дълг нараства и стига до 200 милиона. Въпреки това Павлов отбеляза, че газовото дружество е на печалба.

Пред БТВ все пак той посочи, че заради това, че топлофикацията не плаща редовно сметките си за газ, държавният доставчик всеки месец се лишава от 30% от приходите си.

„Всички останали клиенти на „Булгаргаз“ си плащат. Ако в Европа не си плащаш, ти спират газа“, заяви Павлов и отбеляза, че сега ситуацията е много трудна заради повишените цени на синьото гориво на международните пазари.

Въпреки кризата в световен мащаб „Булгаргаз" е осигурил достатъчно гориво за своите клиенти и то на по-добри цени от тези в момента в Европа, категоричен е Павлов.

В отговор на въпрос призна, че има потребители, които ползват напоследък повече от заявените в аванс количества и са получили предупреждение от "Булгаргаз" да не го правят. Напомни, че доставките на газ се планират в аванс от около година.

„В момента виждаме извънредна ситуация в Европа. Всички признават, че има енергийна криза и недостиг на газ", каза Павлов. 

Недостиг у нас обаче не се очаква, тъй като едва 6-8% от електроенергията се произвежда от природен газ. Същевременно в Европа този процент е над 40.

"В Европа не можаха да се запълнят газохранилищата", обясни Павлов. "Булгаргаз" обаче си изпълнява плана за нагнетяване и дори с повече количества, отколкото миналата година. Доставките за страната са гарантирани за клиентите, които имат договори, каза още Павлов.

„Булгаргаз“ поиска ново поскъпване на природния газ от ноември с близо 32%. Предлаганата цена е 126 лева и 76 стотинки за мегаватчас.

„Окончателното ни предложение за поскъпването на природния газ ще бъде внесено на 1 ноември, сега направихме само първите изчисления. Но виждаме криза, Европа признава – стигна се до 120 евро на мегаватчас.

През юни 2020 година цената беше само 5 евро. Това е увеличение от 24 пъти“, коментира директорът на „Булгаргаз“ по повод на исканото увеличение.

Според Павлов енергийната криза е привнесена в България от Европа.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай