МЗХ в преговори с големите вериги да купуват бг-продукция

МЗХ в преговори с големите вериги да купуват бг-продукция | StandartNews.com

София. Министерство на земеделието и храните (МЗХ) ще проведе серия от срещи с представители на големите търговски вериги в страната, за да ги убеди да залагат на българска продукция при избора си на асортимент. Това заяви зам.-министърът на земеделието Явор Генчев.

Той обясни, че при провеждане на срещите ще се изложи предложение на големите вериги да подадат предварителн информация още отсега, какво количество плодове и зеленчуци ще им нужно през следващата година, и по този начин браншовите организации ще могат да се организират и да отговорят на нуждите на пазара.

Земеделският зам.-министър смята, че пазарната среда в момента не е достатъчно добра и са нужни редица мерки, които да я направят по-благоприятна.

„Трябва да им се осигури по-лесен достъп до пазара и по-голямо търсене, за да може плавно да се вдига брутният национален продукт. Всички сме свидетели, че потребителите имат желание да купуват български продукти, но те се произвеждат все по-малко", коментира Генчев.

По думите му, проверките по границите за вноса на плодове и зеленчуци вече дават резултат и е невъзможен нерегламентиран внос. Той заяви, че проверките ще продължат дотогава, докогато не се намери трайно решение на проблема.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай