Купи сега, плати после. Къде е капанът?

Услугата се разраства в Европа, има много критици

Купи сега, плати после. Къде е капанът? | StandartNews.com

Пандемията увеличи сериозно делът на онлайн продажбите. Заедно с това, обаче, редица потребители загубиха част от покупателната си способност. Това отвори ниша, която бързо успя да се разрасне и създаде компании, които предлагат нова финансова услуга - „Buy now, pay later” ("Купи сега, плати после"). 

По своята същност това представлява модел за отложено плащане при пазаруване, както подсказва и името. Въпреки че подобни услуги се предлагат от различни компании още от 2016 година, именно пандемията послужи за катализатор. 

В България все още няма компания, която официално да предлага подобна услуга, но вече има индикации, че големите играчи в този сегмент имат сериозни планове за разрастване към Централна и Източна Европа през новата 2022 година, стимулирани от бума на бързите и стокови кредити в тази част на Стария континент. Докато обаче родните клиенти чакат новата услуга, в редица страни вече има сериозни дискусии за това дали моделът "купи сега, плати после" всъщност е положителен. 

Според изследване на ВВС, повече от 17 млн. клиенти в Обединеното кралство вече са използвали услугите на компании предлагащи отложено плащане, а анализаторите са категорични, че с наближаването на Коледа, броят на британците, които ще се възползват от подобна услуга може да надмине и 20 млн. души.

Фирмите в сектора продължават да твърдят, че в условията на пандемия те са един от стълбовете на потребителската икономика в момента, като дават възможност на потребители да получат желания продукт. Но критиците смятат, че клиентите твърде лесно се озовават в спиралата на дългове и новият сектор се нуждае от по-строги регулации.

„Ако обмисляте да използвате подобен тип услуги, на първо място се уверете, че разбирате за какво се регистрирате, как ще извършите плащанията и какво ще се случи, ако не можете да платите навреме“.

Групата за защита на потребителите във Великобритания, ĸaзвa, чe e пpoвeлa paзcлeдвaнe, ĸoeтo e ycтaнoвилo, чe пoчти eднa чeтвъpт oт пoтpeбитeлитe нa ВNРL изpaзxoдвaт пoвeчe, oтĸoлĸoтo пъpвoнaчaлнo ca възнaмepявaли, тъй ĸaтo имaт нa paзпoлoжeниe ycлyгa зa тoвa.

Основните играчи на пазара обаче смятат, че предлагат на потребителите безпроблемно средство за плащане на покупки без лихва. Освен това е много по-евтино от кредитна карта, ако не се начисляват такси за забавено плащане, категорични са компаниите. Според Klarna (най-голямата подобна компания в Обединеното кралство и Европа с близо 15 млн. клиенти) около 40% от потребителите връщат парите предсрочно.

Анализаторите обаче далеч не споделят подобно мнение. Бурното развитие на сектора значи само едно - потребителите харчат пари за стоки и услуги, които нямат. Това е и причината повечето подобни компании да не дават публична статистика за процента техни клиенти, които имат проблем с плащанията и да се фокусират само върху положителната страна на статистиката. 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай