КРИБ: Бежанската вълна е взривоопасна, правителството дава стабилност

КРИБ: Бежанската вълна е взривоопасна, правителството дава стабилност  | StandartNews.com

Призовахме всички да сме единни като нация в такъв труден момент, каза Домусчиев

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България изрази пред премиера Бойко Борисов и част от министрите му в кабинета подкрепата си, но срещу ангажимент за реформи в няколко ключови сектора в държавата. Това стана ясно след приключилата преди малко среща на членове на управителния съвет на работодателската организация с премиера в Министерски съвет.

"Ние в КРИБ смятаме, че обстановката около България е взривоопасна предвид рисковете с бежанската вълна следващите месеци и не е сега моментът всеки да дърпа чергата на своя страна и да клати правителството", заяви председателят на КРИБ Кирил Домусчиев. Членовете на организацията призоваха всички да сме единни като нация в такъв труден момент. Изразихме подкрепата си за кабинета на Бойко Борисов, той извърши миналата година доста реформи и е показал, че дава стабилност. Днешната ни среща с него потвърди тези наши впечатления, заяви още шефът на КРИБ.

Няколко са били основните теми, по които са говорили представителите на бизнеса с министри от кабинета. Освен премиерът, на срещата са присъствали двамата вицепремиери Томислав Дончев и Румяна Бъчварова, както и финансовият министър Владислав Горанов и министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Първата тема е била реформата в енергетиката. Представителите на КРИБ заявиха, че разчитат Бойко Борисов да подкрепи индустрията чрез пазарни цени на тока и газа и продължаване на реформата там. Очакваме от 1 април да бъде намалена таксата "задължение към обещството", заяви Кирил Домусчиев, а през април да влезе в сила дългоочакваната наредба за компенсации на енергоемките индустриални производства. КРИБ е заявила пред премиера и подкрепата си в борбата на правителството срещу сивата икономика и свеждането на сивия сектор до средноевропейски нива. Отчитаме добрите резултати от постъпления от акцизи, което показва значително намаляване на контрабандата, особено на цигари, заяви Кирил Домусчиев. Но все още България остава със сив сектор над 30 %, а в някои браншове като транспорт, туризъм, автосервизи делът му е над 50 %, отбеляза Домусчиев.

КРИБ е дал подкрепата си и по отношение на реформата в правосъдието. "Правосъдната ни система не работи. Престъпниците се разхождат по улиците. Трябват реформи и в сектор "Сигурност", каза още председателят на КРИБ. Той обаче подчерта, че от КРИБ не искат оставката на министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова. Преди време организацията излезе с такава декларация заради неразкритите убийства на двамата бизнесмени Веселин Стоименов и Александър Антов. "Надяваме се така, както хванаха стрелците по Алексей Петров, така да бъдат скоро разкрити и виновниците за убийството на Антов, заяви Кирил Домусчиев.

От КРИБ са поставили въпроса пред премиера и за липсата на шофьори в международния транспорт с искането в професионалните гимназии да бъде въведено обучението на шофьори на товарни автомобили. Ускоряването на издаването на сини карти за висококвалифицирани специалисти от страни извън ЕС също е бил проблем, поставен пред премиера и министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова, от чието ведомство зависи издаването на този документ. Обещахме си всеки месец УС на КРИБ да се среща с премиера и да обсъжда важни за бизнеса и държавата проблеми, заяви Кирил Домусчиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай