Край! Решиха застраховките да изчезнат

Кой взима това решение

Край! Решиха застраховките да изчезнат | StandartNews.com

Една от най-големите застрахователни компании у нас – ДЗИ, част от групата на KBC, предлага езикова реформа: думата "застраховка" да бъде заменена с думата "засигуровка". 

Причината е, че коренът на "застраховка" всъщност е "страх", а застрахователните услуги не бива да работят с такива асоциациии. За сметка на това, на английски думата е insurance, а коренът й e "sure", което означава "сигурен" и "сигурност”. 

"Забелязвате ли как тази малка промяна изцяло променя гледната точка?

Страх срещу сигурност. Как бъдещето вече не е някакво си там плашило за лековерни, а резултат от разумни и логични наши действия да си го подсигурим. Вече не "стискаме палци", не "плюем в пазвата си" и не "чукаме на дърво", а взимаме нещата в ръцете си и можем да гледаме напред малко по-уверено и спокойно.

Тази промяна може да изглежда незначителна и чисто лингвистична, но не е така. Тя сменя гледната точка, самия психологически контекст, който така негативно оцветява подхода в нашата индустрия", аргументират се компанията.

В отворено писмо на корпоративния сайт ДЗИ уведомява, че ще започне да употребява думата "засигуровка" във всички свои бъдещи комуникации, рекламни материали и корпоративна литература и  навсякъде другаде, където няма ограничения от закони и подзаконови нормативни актове.

Писмото е подписано от главния изпълнителен директор на ДЗИ Коста Чолаков, който оглавява компанията от 2013 година насам. Цялата му кариера е свързана със застрахователния бизнес, а образованието му е далеч от филологическото – завършил е право във Факултета по икономика и правни науки към Аристотеловия университет в Солун, Гърция и магистърска степен по право от Queen Mary & Westfield College към Лондонския университет.

Засега само ДЗИ е заявила желание да прави езикова революция. „Успехът ни обаче би бил пълен единствено, ако всички заедно застанем зад тази инициатива и поне за малко оставим яростната конкуренция помежду си на заден план“, призовава Коста Чолаков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай