Събота,

IT секторът у нас търси още хора за големи заплати

От: Рачо Рачев -
IT секторът у нас търси още хора за големи заплати
A
A
A

Кратко видео започна да популяризира технологичния сектор в България. До момента то е събрало 40 хиляди гледания в мрежата. Рекламният клип цели да привлече чуждестранни компании, които търсят да наемат хора от страната ни и региона.

„Да покажем, че не сме държава, която отскоро развива IT-хъба си, а има дългогодишни традиции“, поясни пред БНР Георги Иванов, основател и управител на платформа, която посредничи на IT специалисти да си намират работа.

Клипът представя знакови открития и иновации, онагледява бизнес средата и бързо развиващата се дигитална екосистема у нас, разказа Георги Иванов.

Средната заплата в IT сектора в България е между 3500 и 4000 лева. „За специалист, който има повече от 5 години опит, 4-5 хиляди лева е абсолютно нормално човек да взима.“

Зимата всички бяха стъписани, компаниите не наемаха нови хора, след месец-два компаниите видяха, че не е толкова страшно спрямо най-лошите сценарии и пазарът започна да се нормализира, поясни Георги Иванов.

„Юни имахме двойно по-малко обяви за работа, отколкото март. На платформата ни забелязваме, че отново са минати нивата, които бяха най-силни преди Covid-пандемията да удари. Компаниите наемат активно. Нови компании ни стават клиенти.“

Компании от Швейцария, Австрия, Германия са инвестирали в IT сектора у нас през месеците на пандемията, стана ясно от думите на Иванов.

Според Георги Иванов може да има много по-сериозни усилия за подготовка на нови кадри, а не да има само няколко академии, които компенсират липсата на държавни обучения.

„Да се натисне повече в тази посока. Имаме страхотни кадри – страхотни математици, физици. Имаме всичките данни да разширим набора от хора. В момента има, да кажем, максимум 80 хиляди души в IT индустрията, от които 30 хиляди са по телефоните. Реалните специалисти са около 50 хиляди души максимум. Това нещо, за да сме конкурентноспособни, трябва да се разшири“, коментира Георги Иванов.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички