Хванаха в 8 нарушения по ЗОП КонтурГлобал Марица Изток 3

Хванаха в 8 нарушения по ЗОП КонтурГлобал Марица Изток 3 | StandartNews.com

Осем нарушения на Закона за обществените поръчки са установили инспекторите от Агенцията за държавна финансова инспекция при проверка на КонтурГлобал Марица Изток 3, сочи отчетът на АДФИ за първото тримесечие на 2015 г.

Американската централа, която в сряда подписа споразумение с НЕК да намали със 17% цената си на разполагаемост, е била проверена за провеждането на 21 обществени поръчки на обща стойност 9,3 млн. лв. От АДФИ са установили непроведени или неоснователно проведени обществени поръчки за 4,1 млн. лв. като са съставени 16 акта за нарушения. През първото тримесечие на 2015 г. инспекторите на АДФИ приключиха общо 151 инспекции.

Констатирани са вреди за 1 млн. лв., от които 100 806 лв. са предотвратени и 83 760 лв. са възстановени в рамките на инспекциите. Установени са 65 случая на непроведени или неоснователно проведени обществени поръчки за 77,85 млн. лв. Съставени са 357 акта за установяване на административни нарушения. По постъпили в агенцията сигнали са извършени 73 финансови инспекции, а останалите 78 са планирани - предимно в учебни заведения и общини.

Най-крупната проверка е на стойност 55,2 млн. като става въпрос за възлагането и изпълнението на обществена поръчка с предмет "Изработка и доставка на регистрационни табели за моторни превозни средства и за ремаркета, теглени от тях", открита с решение ОП-11-Р-4 / 19.03.2009 г., към Министерството на вътрешните работи. При проверката са открити две нарушения на ЗОП И на наредба към него, но актове не са съставени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай