Германци предупреждават за шок в икономиката на България

Очаква се през 2022 г. българската икономика да нарасне с 2,1% в реално изражение

Германци предупреждават за шок в икономиката на България | StandartNews.com

Очаква се през 2022 г. българската икономика да нарасне с 2,1% в реално изражение. Пътят към новия растеж обаче е труден, тъй като остават значителни рискове, които могат да забавят икономическото възстановяване. Това се казва в публикацията "SWOT анализ - България: Ниски заплати, но сложна среда" (юни 2022 г.) на Агенцията за икономическо развитие на Германия - Germany Trade & Invest (GTAI).

Документът представя схематично силните и слабите страни, възможностите и заплахите пред българската икономика, съобщиха от Германо-българската индустриално-търговска камара в последния брой на бюлетина си Bulgarien Aktuell.

Рисковете пред страната ни са инфлация и политическа нестабилност. Последното се отразява негативно на инвестиционния климат. Публикацията съдържа информация за развитието на икономиката, инвестициите, финансирането от Европейския съюз (ЕС) и потреблението в България.

В нея се посочва, че икономиката на България бавно се възстановява от последствията от кризата с коронавируса. Освен това страната трябва да извърши основни структурни реформи, за да остане конкурентоспособна. С около 7 милиона жители през 2021 г., страната се нарежда на 44-о място в класацията на световните пазари за износ на Германия.

Заплатите в България са по-ниски в сравнение с другите страни от ЕС, се отбелязва в публикацията. Според Евростат разходите за труд и работна заплата в България възлизат на 7 евро на час през 2021 г. Производителността на труда все още е ниска. Относително ниските разходи за труд и работна заплата и принадлежността към ЕС правят България привлекателна локация в региона.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай