Сряда,

Експерти притеснени от териториалните планове за енергиен преход

971
Експерти притеснени от териториалните планове за енергиен преход
A
A
A

„Запознах се детайлно с териториалните планове за справедлив преход. За мен текстовете им са твърде общи, но най-страшното е, че се приема постепенно намаляване на мощностите на въглища и уволнения на десетки хиляди българи заети в енергетиката и мините от 2026 година! Това е след 3 години! Да, топлофикациите имат планове за преминаване към нови горива, но те не са осъществими за 2-3 години. Не можем да закрием собствената си енергетика в стремежа си да угодим на Европа! Последиците, които ще понесем за прибързаните си решения, ще са огромни!“, каза инж. Кремен Георгиев, председател на Асоциация на топлофикационните дружества в България.

Според експерта е абсурдно в момент на тежък енергиен недостиг и неяснота за доставките на природен газ да се обмисля затваряне на ТЕЦ на въглища, които гарантират най-вече сигурност на производството на енергия.

„Държави като Германия, Нидерландия и Австрия увеличиха производството от въглища поради неясното бъдеще на доставките на природен газ! Именно, защото в настоящия момент въглищата гарантират сигурност! Без тях навсякъде ще има недостиг на ток! Недопустимо е в глобална енергийна криза да закриваме мощности, които гарантират електроенергийната независимост на страната!“, каза инж. Кремен Георгиев.

Експертът отбеляза, че войната в Украйна е създала огромен енергиен проблем в световен мащаб, изразяващ се в ескалираща инфлация и огромен недостиг на енергийни ресурси.

„Европейските политики за борба с въглеродните емисии предизвикаха недостиг на изкопаеми горива! В близките десетилетия е невъзможно да разчитаме изцяло на ВЕИ, за това не бива да допускаме централите на въглища да се закрият без да са създадени алтернативи и без да са осигурени нови работни места за хилядите заети!“, каза инж.Кремен Георгиев.

Според инж. Георгиев реализацията на териториалните планове в този вариант ще доведе до срив на местните икономики в Югозападна България и Маришкия басейн.

Експертът обърна внимание, че решението на Европейския парламент за закриване на всички въглищни мощности е прието без гласуване и се оспортва от Европейската въглищна асоциация „Еврокол“, Полша и България в Европейския съд.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com