Дървата за огрев безбожно скъпи. Родопчани търсят магарета с GPS

Ето защо се забавя снабдяването на населението

Дървата за огрев безбожно скъпи. Родопчани търсят магарета с GPS | StandartNews.com

Скъпи и недостъпни се оказват дървата за огрев за жителите на Родопа планина. Изискване по Наредба за превоза на дървесина само със специализиран транспорт с джипиес забавя снабдяването на населението. Това твърдят от Южноцентралното държавно предприятие, пише "Марица".

Освен това тази услуга оскъпява дървата и така те достигат до 130 лева за кубик при крайния потребител. Причината е, че от временен склад в гората купувачът трябва да ползва задължително регистрирано в Регионалната дирекция по горите с джипиес устройство превозно средство и  така превоза със собствен автомобил е невъзможен. Родопчани горчиво се шегуват, че вече трябва да търсят магарета и коне оборудвани с джипиес.

Целта на джипиеса е да ограничава злоупотребите, но такъв транспорт, оборудван с джипиес, в малките населени места като смолянското село Мугла няма. В землището на селото всички нужни дърва за огрев са добити, но стоят на временен склад, защото няма кой да ги транспортира, казва инж. Здравко Бакалов, директор на ЮЦДП-Смолян.

В горското предприятие има запитвания от хората не може ли превоза да се извършва с животинска тяга – на самара на кон или магаре. Но няма такова разпореждане на Агенцията по горите. От ЮЦДП са изпратили запитвания до Агенцията да дадат указания по въпроса, тъй като за да издадат превозен билет трябва да има джипиес устройство и снимка на превозното средство. Горското предприятие е изпратило и предложение за промяна в Наредбата, но това едва ли ще стане скоро. А междувременно осигуряването на превоз, според нормативните изисквания, допълнително оскъпява дървата и така цената им от средно 42 лв. на кубик при временен склад скача до 130 лв. на кубик при крайния потребител.

В Смолян вече е лукс да ти разтоварят нарязани дърва за огрев пред прага. Кубик широколистна дървесина с доставката надхвърля 150 лв. Цената на дървата добити от частните гори също е скочила, заради поскъпването на горивата и липсата на работна ръка. Цените на дървата за огрев на горските стопанства тази есен остават непроменени спрямо м.г. Иглолистните при продажба на корен са 6 лв., а широколистните - 14.40 лв. с ДДС. Във временните складове цените на иглолистните са между 28 лв. и 37 лв. на кубик, а широколистните се продават за от 46 лв. до 52 лв.

От ЮЦДП заявяват, че са осигурили 30% повече добив на дървата за огрев спрямо м.г. От предвидените 112 000 кубика дърва за огрев за цялата Смолянска област, обаче, са изпълнени над 50%. За да стимулира фирмите да добиват дърва за огрев горското предприятие завишава цените на добива. Но тъй като цената на строителната дървесина в региона достигна рекордни стойности - между 260 и 300 лева за кубик, фирмите предпочитат добива на по-скъпата дървесина и оставят на заден план дървата за огрев. По данни на Южноцентралното държавно предприятие цената на строителната дървесина е достигнала абсолютен рекорд за последните 40 години.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай