ДКЕВР търси съмишленици за спешни законодателни промени

ДКЕВР търси съмишленици за спешни законодателни промени | StandartNews.com

София. Държавната комисия за енергийно и водно регулиране иска спешни законодателни промени в сектор "Енергетика" и ще търси подкрепа за това от народните представители. Това стана ясно от заседанието на Обществения съвет към комисията за взаимодействия с граждански организации, съобщи БГНЕС.

В Закона за енергетиката съществува правен вакуум по отношение на процедурите по отнемане на лиценз и по-конкретно т.нар. "карантинен режим", който следва подобни действия от страна на ДКЕВР, алармира Еленко Божков.

На въпрос дали настоява за спешни промени от страна на ДКЕВР и готви ли се сигнал за отнемане на лиценз на някое от ЕРП-тата, Божков отговори, че регулаторът и държавата трябва да са готови за различните възможни сценарии от правна гледна точка.

ДКЕВР настоява в кратки срокове да се приеме Закон за възобновяемите източници, който да позволи на комисията да ограничава размера на зелена енергия. Това стана ясно от Божков, който постави в дневния ред на Обществения съвет темата за дългосрочните договори с американските ТЕЦ-ове и ВЕИ мощностите.

ДКЕВР ще предложи и законодателни промени, свързани с финансирането на комисията, които да отговорят на обвиненията в зависимост, които комисията получава в последните месеци, посочи членът на комисията. "Всеки се упражнява върху нас и от това не печели нито гражданското общество, нито държавата", категоричен бе той. Комисията иска да се регламентират създаването на Обществен съвет към ДКЕВР, който да има право да отлага и връща за ново разглеждане решения на комисията, което ще способства за по-голяма прозрачност и справедливост в работата на регулатора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай