Дават по 4 схеми 10 млн. на животновъди

Дават по 4 схеми 10 млн. на животновъди | StandartNews.com

С 10,2 млн. лв. ще бъдат подпомогнати производителите на животински продукти у нас, засегнати от кризата в сектора. Това предвижда проект за промяна в Наредба №21 от 2015 г. за условията и реда за предоставяне на извънредно подпомагане на производителите на животински продукти, пуснат за обществено обсъждане от Министерството на земеделието. От проекта става ясно, че помощта ще бъде разпределена по четири схеми. Първата схема е за подпомагане за реализирани и декларирани от изкупвачите и производителите на краве мляко доставки и/или директни продажби през квотния период 2014/2015 г. Втората схема е за подпомагане на брой млечни крави в стопанството. Третата е за подпомагане на брой овце майки и кози майки, а четвъртата е за подпомагане на брой биволици. Средствата ще бъдат отпуснати от националния бюджет, а министърът на земеделието Десислава Танева ще определи със заповед размера на допълнителното плащане за килограм краве мляко и за едно допустимо за подпомагане животно по всяка от схемите.

Вчера десетки фермери от страната протестираха пред сградата на земеделското министерство в София заради ниските изкупни цени от 40-60 ст. за литър мляко и големия внос на млечни продукти след руското ембарго. Сред тях имаше протестиращи от Хасковско, Първомайско, Пазарджишко и Старозагорско. От бранша твърдят, че изкупната цена на млякото е паднала с 35%, а в магазините се е увеличила с 12%. Животновъдите изразиха недоволството си от трайно ниските изкупни цени на млякото и настояха за строг контрол над вноса на млечни продукти - сирене и кашкавал.

Пишат произхода на салама и сиренето

Задължително да се обозначава произходът на преработените млечни и месни храни, които се продават в ЕС, иска Комисията по околна среда на Европейския парламент. Това се посочва в декларация на комисията, предава aiz.info. В документа се казва, че потребителите в ЕС имат право да знаят дали храната, която слагат в чинията си, е внос или от местен производител. Тази идея споделят особено представители на Италия, Франция и Великобритания. Наскоро това поискаха и родни животновъди. През април Европейският парламент ще излезе с решение по въпроса. Досега идеята да бъде посочван задължително произходът на продуктите беше отхвърляна.

Поскъпват доматите и ябълките

Средните цени на едро на вносните домати и ябълките на тържищата нарастват съответно с 4% и 1,9% през миналата седмица, сочат оперативни данни, публикувани от МЗХ. Цената на едро на българските оранжерийни домати се повишава с 21,1%. Цените на едро на картофите и ябълките са съответно с 13,2% и 3,9% по-високи спрямо същия период на миналата година. Спад с 36% за година има в цената на вносните домати.

76 млн. лв. за плодове и зеленчуци

изплати ДФ "Земеделие". Близо 7 хил. земеделски стопани, заявили финансиране на плодове, зеленчуци и зеленчуци оранжерийно производство, които са попълнили декларация и са предоставили документи за реализация на произведената продукция в срок до 31 януари 2016 г., ще получат подпомагане по схемите. По Схемата за обвързано подпомагане за плодове са изплатени 37,5 млн. лв., за подпомагане за зеленчуци са преведени 33,5 млн. лв., а за зеленчуци оранжерийно производство - 5 млн. лв.

Шеф и двама горски пред уволнение

заради незаконна сеч. Зам.-директорът на Държавно горско стопанство - Първомай инж. Йордан Кочев и горският стражар Лъчезар Николов са наказани с "предупреждение за уволнение". На 21 януари те освободили джип с дърва за огрев, който преди това бил задържан от гранични полицаи при ГКПП Златарево. Горските обаче си затворили очите за дървата без документи. С "предупреждение за уволнение" и глоба е наказан и помощник-лесничеят от ДГС - Самоков инж. Иван Мирчев за незаконна сеч в участък, който охранява.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай