Чобанов прогнозира ръст от 2,1%

Чобанов прогнозира ръст от 2,1% | StandartNews.com

Пловдив. Ръст на икономическия растеж от 2,1% до края на годината прогнозира финансовият министър Петър Чобанов. Основание за ревизиране на прогнозата в положителна посока дава статистиката от последните няколко тримесечия, посочи той на среща с бизнеса в Пловдив.

Според Чобанов през второто тримесечие брутният вътрешен продукт се очаква да нарасне с между 1,3 и 1,4 на сто. "Ако гледаме неизгладените сезонни данни, ръстът на потреблението и на инвестициите е 4%, а това ни дава увереност да смятаме, че прогнозата ни за годината ще се сбъдне", каза министърът. Според него причина за ускоряването на икономиката е по-доброто отношение към предприемачите и подобряването на бизнес доверието. Досега официалната прогноза на финансовото министерство беше за ръст на икономиката с 1,9% през тази година. Тя е залегнала и при формирането на бюджета за 2014 г.

Финансовият министър обеща поне 1 милион лева за възстановяването на изгорялата сцена на театъра под тепетата. Той обаче потвърди решението си да не отпусне исканата сума от 10 млн. лв. за довършването на спортната зала Колодрума.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай