Чобанов: Инвеститорите ще продължат да проявяват интерес към България

Чобанов: Инвеститорите ще продължат да проявяват интерес към България | StandartNews.com

Министърът на финансите Петър Чобанов успокои, че чуждестранният пазар е възприел историята за "банковата криза" у нас като "шум" и по негово мнение силните макроикономически и фискални показатели също са много важни за инвеститорите и те ще продължават да проявяват интерес към България. Така коментира ситуацията в банковия сектор у нас министърът след интервю за CNBC, информираха от Министерство на финансите.

"Българската общественост е наясно, че държавата стои зад банковия сектор и го подкрепя с всички възможни ресурси. Одобрената от Европейската комисия държавна помощ даде възможност да осигурим незабавна ликвидност на застрашената от атаки банка в случай на необходимост", казва той в интервюто. "Хората осъзнават, че това е криминално деяние и няма нищо общо с фундамента на системата", наблегна на този факт Петър Чобанов.

Чобанов опроверга слуховете за вероятност от нова банкова атака, като се позова на успеха на последната емисия външен дълг, която беше пласирана на международните капиталови пазари. "Добрата цена на облигациите, ниската доходност, спредът спрямо осреднения лихвен суап и спрямо германските федерални облигации показват, че международната инвеститорска общност има доверие в България", заяви той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай