Борисов: Предлагаме работещ план за газа на Европа и Русия

Борисов: Предлагаме работещ план за газа на Европа и Русия | StandartNews.com

Ние сме държава, стриктно спразваща правилата на ЕС, работеща активно за европейски политики. Няма лидер в Европа, който да не е запознат с нашата идея. Предварителната логистика беше направена.

С тези думи премиерът Бойко Борисов представи на инвеститорите проекта за хазовия хъб "Балкан". Инвеститорският форум се провежда във Варна, като на него присъстват над 35 големи фирми. 

"България опита на няколко пъти по другия начин. С "Южен поток", подписване на споразумение, не беше съгласувано с ЕС, нямаше я войната в Украйна, в последствие Европа заради куп грешки иска да се връщаме назад - нека бъдем честни, предтеткстът беше провалените конкурси", припомни премиерът.

И обясни: "Истинското спиране зад сцената беше политика, нарастващото тогава напрежение между Европа и Русия, последваха санкциите, охладняване в политически план на отношенията. България тогава като лоялен член на НАТО и ЕС запази своята лоялност и изпълни своите задължения. Какво направиха другите си е техен проблем, ние отговаряме за себе си, спазихме всички детайли, тръгнахме по правилния път. Сега имаме достатъчно ясна оценка, че това е правилният път".

"Ние като част от Европа, от Енергийния съюз, предлагаме работещ план, който не е срещу никоя страна. Така ясно казваме, че България няма да бъде превърната в клиент, няма да бъдем изключени от газопреносната мрежа на Европа. Имаме всичко, имаме и човешки потенциал, стратегическо геополитическо място. Ние винаги сме били за общоевропейско решение - както за енергетиката, така и за бежанците", допълни Борисов. 

И подчерта: "Ако не направим хъб, а останем само на интерконектор с Гърция, няма да мине много време и нашата зависимост ще се потвори. Ние правилно оценихме нуждите и се насочихме към диверсификация".

Борисов обясни и какво е посланието към Русия и президентът Путин: "Когато ЕК и България кажат имаме хъб, в който търсим доставки за газ, елате при нас, ние ще преценим дали е изгодно или не".

" Като спазим всички правила, ако Русия имат интерес, са добре дошли. Представителите на големите компании да се чувстват добре дошли да преговарят за газовия хъб", призова Борисов. 

"Няма да позволим България да бъде заобикаляна", подчерта премиерът, като се обърна към партньорите от Европа. "На нас не ни е нужно само да ни окуражите", изтъкна Борисов. 

По време на изказването на премиера журналисит забелязаха синина под окото му. Стана ясно, че тя е в резултат на известния му интерес към спорта. Премиерът е бил контузен най-вероятно по време на футболен мач. Това не е единствената травма във времето, която Борисов е получил на терена. Преди време той бе контузил и коляното си по време на мач. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай