Четвъртък,

БНБ с три пакета мерки в кризата

От: СТАНДАРТ -
159
БНБ с три пакета мерки в кризата
A
A
A

По три пакета от мерки, които да гарантират безпроблемното функциониране на паричния режим на страната и свързаната с това инфраструктурата, работи БНБ. Това съобщи гуверньорът Димитър Радев в интервю за Нова тв.

"Това, което ще стане, е, че в рамките на два до три дни, вероятно до сряда, европейският банков орган ще обяви насоки и критерии, по които да се прилагат тези допълнителни мерки. В основата на тези мерки стои въвеждането на целенасочен и временен мораториум, с който се отлагат или спират плащания по банкови кредити. Или казано по-простичко - отсрочване на плащането по банкови кредити", добави той.

"Хората с ипотечни кредити трябва да говорят с банките и това е именно целта на регулаторните мерки, които предлага БНБ. Да се даде допълнителна гъвкавост, допълнителни възможности на търговските банки, така, че с този индивидуален подход към техните клиенти, те да не изпадат в по-тежко положение от гледна точка на капиталова адекватност и управление на кредитния риск", каза още управителят на БНБ.

ВИЖ ОЩЕ: Шефът на БНБ: Спокойно, ще има отсрочка

Никой не може да предвиди как ще се развие кризата и колко дълго ще продължи. Това, което правим в БНБ, е да разработваме различни сценарии за възможно развитие и да оценяваме техния възможен ефект върху банковата система. Твърде рано е да се спекулира с числа на този етап, аз се надявам, че в рамките на три месеца картината ще бъде по-ясна, обясни Димитър Радев. Той увери хората с депозити, че парите им са на сигурно място.

ВИЖ ОЩЕ: Актуализация на бюджета и заем от 1 милиард

"Мисля, че по темата за лихвите не трябва да се правят спекулации. Аз не очаквам да има резки движения в краткосрочен план", добави той.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички