България въвежда професионалното обучение на Германия

България въвежда професионалното обучение на Германия | StandartNews.com

Сливен. България ще въведе модела за професионално обучение на кадри по примера на Германия, Австрия и Швейцария. Това обяви в Сливен министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

 

Ние с лека ръка зачеркнахме техникумите, които създаваха такива кадри. Сега се приближаваме към този модел, но взимаме най-доброто от развити европейски страни като Германия, Австрия и Швейцария, каза министър Стойнев пред бизнесмени в хотел "Национал" в Сливен.

 

Той съобщи, че първият пилотен проект за новото професионално обучение стартира в Средногорие. "Там, където има изключително сериозно развита минна промишленост, има техникум за земеделие. Сега ние променяме нещата, мините изцяло ще поемат издръжката на училището, което ще готви кадри за тях. Така ще бъде, ако пилотният проект мине успешно, той ще се въведе и на други места, каза министър Стойнев. Така се намалява и младежката безработица, което е основен приоритет на правителството, заяви министърът.

 

Не е задължително в България всички да са юристи и икономисти. Имаме сериозен недостиг от кадри в техническите професии. Не е задължително всички да са висшисти, а да имат много добра квалификация, допълни министър Стойнев. Новото професионално обучение ще бъде двугодишно, след завършване на средното образование.

 

Стойнев: Администрацията да си търси друга работа, ако не отговори на инвеститора до 24 часа


Хора инвеститори, хора от бизнеса, които искат да инвестират и да откриват работни места, не трябва да чакат. Не две седмици, а до 24 часа трябва да се дава отговор на инвеститора от администрацията. Ако тази администрация не може да го направи, да си търси друга работа. Това обяви пред бизнесмени в Сливен министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

 

Той съобщи, че за последните две тримесечия българската икономика бележи растеж. За предпоследното тримесечие растежът е 1,5 %, а за последното - 1,8 %. Аз очаквам годишният икономически растеж да достигне 2 %, каза министър Стойнев. Според него българският бизнес трябва да се ориентира и към страните от бившия Съветски съюз и Северна Африка. Бизнесът трябва да има търговски представители в страните от бившия Съветски съюз и Северна Африка. Там тези представители ще бъдат по-полезни за родния бизнес, отколкото в една Дания, например, която е член на ЕС. В Европейския съюз фирмите ни сами могат да се оправят. Ние, разбира се, оставяме търговски представители в големите страни на съюза като Германия, Франция, Италия, каза министър Стойнев.

 

Той призна, че лично е успокоявал чуждестранни инвеститори за политическата нестабилност у нас по време на протестите. Като този инвеститор в Божурище. Сега обаче те дойдоха да кажат, че са доволни и че са решили да увеличат инвестицията си. Имаме 5 % увеличение на производството за месец януари. Ефектът за пазара на труда ще се види след година, година и половина, каза министър Стойнев. Той даде пример с добре работещи индустриални зони като тази в Божурище и Русе. Варна и Свиленград на този етап не са добре и достатъчно развити като индустриални зони. По-важното е обаче, че България се връща на индустриалната карта на света, каза Драгомир Стойнев.

 

От времето на Тодор Живков не сме правили такъв проект като "Южен поток" на наша територия. Аз лично съм притеснен от темповете, с които руснаците искат да се строи, но мисля, че ще се справим. Правителството работи активно по диверсификацията на нашите газови връзки. Прави се газова връзка с Турция, с Гърция, с Румъния е на крайна фаза, със Сърбия имаме забавяне, но и там се работи. За тези връзки заварихме това, което преди 4 години оставихме. Знаете, че се водят преговори и за Седми блок на АЕЦ "Козлодуй". Целта ни, разбира се, е да удължим живота на пети и шести блок. Пети блок ще получи лиценз през 2017 година, а шести през 2020 година. Но ние мислим в перспектива и затова работим и за седми блок. Следващата седмица започваме официални преговори с Румъния за изграждането на енергийни мощности по река Дунав. Това официално ще бъде съобщено от правителството, каза министър Стойнев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай