България пести от социални разходи

България пести от социални разходи | StandartNews.com

България е една от малкото страни в ЕС, които са намалили разходите за социална защита през 2011 г. като дял от БВП, сочат данните на Евростат. Става въпрос за разходите, които правителството прави за здраве и социални помощи за защита на уязвимите слоеве от населението.

През 2011 г. страната ни е похарчила 17,5% от брутния си вътрешен продукт за това перо. За сравнение през 2002 г. тези разходи са били 17,8%. Средно в ЕС страните дават 26,9% от БВП за социални плащания. Като цяло през 2011 г. България е отделила 4,96 млрд. евро за разходи за социална защита, или по 675 евро на човек. Това е най-ниският разход на човек от населението в целия ЕС. На опашката компания ни прави Румъния с 868 евро на човек. Средното за ЕС се дават почти по 5 хил. евро. на човек.

Само за здраве в България през 2011 г. са дадени 241 евро на човек, или общо 1,77 млрд. евро. По този показател страната ни отстъпва последното място в ЕС на Румъния, където разходите са 208 евро на човек. Средното за общността разходите за здраве са 1840 евро на човек.

Разходите на страната ни за отбрана обаче са над средното за ЕС ниво и са едни от най-големите в цялата общност. За отбрана страната ни дава 3,5% от всичките си разходи, докато за останалите страни те са средно 3%. Повече пари за отбрана дават страни като Кипър (4,4% от всички разходи) и Великобритания (5,1%).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай