Четвъртък,

БАКР повиши дългосрочния рейтинг на Пощенска банка

От: Стандарт -
БАКР повиши дългосрочния рейтинг на Пощенска банка
A
A
A
  • Поредната висока оценка се основава на силните оперативни резултати и на устойчивата водеща позиция на кредитната институция в банковия сектор

 

Българската агенция за кредитен рейтинг (БАКР) повишава Дългосрочния рейтинг на Пощенска банка от BBB- на ВВВ при запазен краткосрочен рейтинг A-3,като по този начин той се изравнява с този на страната, и променя перспективата на „стабилна“.Също така повишава Дългосрочния ѝ рейтинг по национална скала от A+ (BG) на AА- (BG) и повишава Краткосрочния ѝ рейтинг по национална скала от A-1 (BG) на А-1+ (BG), с което високо оценява стабилната позиция на банката сред водещите институции в страната. Това поредно признание за дейността на банката се основава на силните оперативни резултати и на устойчивата лидерска позиция на финансовата институция в банковия сектор, аргументирана с редица качествени и количествени критерии и показатели, се посочва в становището на БАКР от 30.06.2021 г.

Повишаването на дългосрочния рейтинг на Пощенска банка от A+ на AА- със стабилна перспектива отново потвърждавацялостното положително въздействие върху баланса и дейността на Пощенска банка през първата година,постигнатите високи оперативни резултати, последователното подобряване на качеството на кредитния портфейл, както и системната устойчива позиция на банката сред водещите институции в сектора според редица качествени и количествени критерии и показатели. БАКР акцентира, че се затвърждава значителното сравнително преимущество на банката при повечето показатели за качество на доходите и възвръщаемостта.

Високата оценка на БАКРотчита, че предвид безпрецедентната COVID–19 криза от 2020 г. и нейния ефект върху малкия и среден бизнес, Пощенска банка активно се е включила в различни програми за подкрепа на този икономически сегмент, сред които споразумения с Българска банка за развитие и ЕИФ (JEREMIE и COSME), с отчитане на бъдещия им ефект, койтосе предвижда да бъде разгърнат през 2021 г.

Повишаването на рейтинга на финансовата институция е още едно доказателство, че Пощенска банка се характеризира с много добре диверсифициран корпоративен кредитен портфейл по отрасли без концентрация или значителна експозиция към рискови отрасли, засегнати в голяма степен от настоящата пандемична обстановка. От БАКР посочват, че през периода на преглед нивата на показателите за ликвидност на банката остават стабилни и продължават да я позиционират благоприятно от гледна точка на изложеността ѝ на ликвиден риск.

Пощенска банка се утвърждава сред водещите в банковата система на страната с ръстове на привлечени средства и активи, е уточнено в оценката на БАКР. Рейтинговата агенция отбелязва също така, че отчетеният за 2020 г. оперативен резултат на банката е с темп на повишение 18.9%, който е над два пъти по-висок от отчетения за предходната 2019 година (7.7%).

* * *

БАКР е третата пълноправна рейтингова агенция в ЕС, регистрирана съгласно Регламент № 1060/2009 на Европейския Парламент и на Съвета. Присъдените от БАКР кредитни рейтинги важат в целия ЕС и са изцяло равнопоставени с тези на останалите признати от Европейския орган за ценни книжа и пазарни агенции, без териториални или други ограничения.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички