Петък,

АТДБ алармира за неяснота в закона за намалената ставка на ДДС за топлинната енергия

От: Стандарт -
683
АТДБ алармира за неяснота в закона за намалената ставка на ДДС за топлинната енергия
A
A
A

На 5 юли в Държавен вестник бе обнародван Законът за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет. Съгласно решението на Парламента от началото на юли се създава нова точка в закона за ДДС, според който се определя по-ниска ставка на ДДС за „доставка на централно отопление“.

Председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества в България инж. Кремен Георгиев сигнализира за проблем при формулировката на новия закон, която ако не бъде изяснена, е възможно да ощети абонатите.

            „Нито в Закона за енергетиката, нито в Наредбата за топлоснабдяването присъства терминът „централно отопление“. Според Закона за енергетиката „Общото консумирано количество топлинна енергия в сграда – етажна собственост, присъединена към една абонатна станция или към нейно самостоятелно отклонение, се разпределя за горещо водоснабдяване и за отопление“. С този текст се въвежда понятието „отопление“, но не и „централно отопление“.“ каза инж. Кремен Георгиев от Асоциация на топлофикационните дружества в България.

            Според енергийния експерт намаляването на ДДС ставката за топлинната енергия от 20% на 9% е изключително добра мярка за олекотяване на семейния бюджет на абонатите на топлофикациите, но е наложително да бъде представена подробна информация на дружествата, с която да им се разясни официално могат ли и по какъв начин да прилагат намаленото ДДС, защото, ако текстът в закона се прочете буквално, означава, че топлинната енергия за битово горещо водоснабдяване, каквато доставят в момента топлофикациите, не трябва да е с намалено ДДС.

            „Според Наредбата за топлоснабдяването, която е най-важният законов документ за топлофикациите, количеството топлинна енергия, доставено в сградата, се разпределя според различните видове потребление – за битово горещо водоснабдяване, отопление, вентилация и климатизация. Виждате, че отново не присъства терминът „централно отопление“. Трябва да се обърне внимание и че някои клиенти използват топлинна енергия с топлоносител водна пара, както за технологични производствени нужди, така и за отопление.“ каза инж. Кремен Георгиев.

            Инж.Кремен Георгиев каза, че част от дружествата са предприели мерки с цел да се премахне всякакво съмнение във връзка с намаляването на ДДС и са отправили официални запитвания към отговорните държавни институции. По думите му е необходимо да се разясни официално как би следвало да се фактурира на клиенти, които използват топлинна енергия не само за отопление, тъй като търговският уред – топломер в абонатната станция, на база на който се издават фактурите, измерва цялото количество топлинна енергия, независимо за какво се използва тя.

            „Дано въпросът бъде изяснен достатъчно бързо, защото мярката е изцяло в полза на абонатите на топлофикациите!“ каза инж. Кремен Георгиев.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички