Акциите на Тесла се сринаха след трети пожар в Model S

Акциите на Тесла се сринаха след трети пожар в Model S | StandartNews.com

Сиатъл. Трети автомобил Model S на производителя на елетрически автомобили Тесла се запали тази седмица. В последния инцидент, който стана в сряда в американския щат Тенеси, избухна пожар в автомобила, след удар в отломки на пътя. Това е третия инцидент за последните пет седмици, предаде Би Би Си.

Според Тесла, огънят не е започнал спонтанно, но е в резултат на аварията. Предходните две пожари също са свързани с инциденти.

Акциите на фирмата са паднали с повече от 7% в четвъртък, след 14% спад в сряда, предизвикан от слабите приходи.

Компанията съобщи, че е направила нетна загуба от $38 млн. от юли до септември.

В последния инцидент, предната част на автомобила на Тесла е избухнала в пламъци, след като е прегазила теглич близо до град Смирна, Тенеси.

Анализаторите твърдят, че макар и пожарите да са в резултат на произшествия, инвеститорите са притеснени за потенциалното въздействие върху дейността на дружеството.

"За компания, чиято цена на акциите е базирана повече или по-малко на имидж, от колкото на финанси, тези повтарящи се заглавия нанасят сериозни щети", каза Карл Брауър, старши анализатор в Kelley Blue Book.

Адам Джонас, анализатор от Morgan Stanley, добавя, че рискът от официално разследване от регулаторните органи на САЩ за безопасност "може да повиши краткосрочните опасения до по-високо ниво по отношение на разходите, имиджа и смущения в производството".

През октомври, Model S се запали, след като шофьорът прегази, според Тесла, "изключително голям обект " в близост до Сиатъл, щата Вашингтон.

Вторият инцидент стана в Мексико по-късно през месеца. Според съобщенията колата се е запалила, след като се е ударила в бетонна стена и дърво.

От Тесла обявиха, че разследват последния инцидент в Тенеси, за да разберат какво е причинило пожара.

Главният изпълнителен директор на фирмата, Елон Мъск, многократно е заявявал, че електрическите автомобили са по-безопасни от обикновените коли.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай