7 държави загрижени от рисковете в енергетиката ни

7 държави загрижени от рисковете в енергетиката ни | StandartNews.com

София. Посланиците на седем държави, четири от които - членки на ЕС, са изпратили писмо до председателя на парламента Михаил Микос, в което изразяват безпокойствоти си от изискването на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) да бъдат намалени цените и количеството изкупувана електроенергия от възобновяеми източници и от двете американски централи в "Марица изток".

То е подписано от посланиците на Австрия, Великобритания, Република Корея, САЩ , Франция, Чехия и Япония, предаде Дневник.

Тази седмица ДКЕВР поиска Европейската комисия да обяви за неправомерна държавна помощ договорите на НЕК за задължително изкупуване на енергията от ТЕЦ "Контур Глобул Марица Изток 3" и ТЕЦ "AES Марица Изток 1" и за прекомерна държавна помощ - договорите с ВЕИ-производители.

Посланиците предупреждават, че подобни мерки няма да решат сериозните предизвикателства пред българската енергетика, а "още повече ще подкопаят жизнеспособността на електроенергийната система". Дипломатите изтъкват, че предлаганите от регулатора решения са временни, а не част от стратегическо решение за възстановяване и дългосрочно развитие на сектора.

Подобни мерки могат да имат сериозен негативен ефект не само върху компаниите, но ще нанесат потенциални вреди и на банките, които са ги финансирали, изтъкват посланиците като напомнят, че инвеститорите са сключили договорите с българската държава "добросъвестно и в дух на доверие".

В писмото си до председателя на НС посланиците отбелязват, че реформата на енергийния сектор в България е предизвикателство за няколко поредни правителства и изразяват готовността на представляваните от тях държави да споделят опита от собствените реформи.

Чуждестранните дипломати призовават парламента да се въздържи да променя законодателството в духа на решенията на регулатора преди притесненията на бизнеса да бъдат чути.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай