Удвояват се заемите за проекти в чужбина

Избират "Най-добра българска фирма" за втора поредна година

Удвояват се заемите за проекти в чужбина | StandartNews.com

София. Двоен скок отчита кредитирането на родни фирми, които развиват проекти извън границите на България. Това каза икономистът Емил Хърсев при представяне на конкурса "Най-добра българска фирма на годината".

По думите му, става въпрос за едва 3-4 родни фирми, които развиват успешно бизнес в чужбина. "Говорим за нищожни суми на фона на общото кредитиране, но все пак това показва стремеж към интернационализация на българските фирми", каза Хърсев, който е член на журито на конкурса. Инициативата "Най-добра българска фирма на годината" се организира за втори път от Първа инвестиционна банка. На сайта naidobrafirma.bg всички родни дружества могат да се регистрират за участие.

Победителят ще бъде оповестен през ноември. Освен Хърсев в състава на журито влизат Димитър Костов и Васил Христов - изпълнителни директори на ПИБ, Лъчезар Богданов, управляващ съдружник в "Индъстри Уоч", главният редактор на "Форбс България" Йордан Матеев, Кънчо Стойчев и др. Напрегнатата политическата ситуация все още не е оказала влияние върху реалния сектор от икономиката, коментира Лъчезар Богданов. Според него все пак напрежението около правителството и евентуални нови избори няма как да не влияят на плановете на бизнеса. Според Хърсев обаче българският бизнес е оцелявал през всякакви периоди. "Фирменото кредитиране в периода 1998-2000 г. беше 20% от БВП, а сега то е 2,5 пъти размера на продукцията на икономиката ни за една година", добави икономистът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай