Неделя,

Проверяват качеството на млечните продукти по училищните схеми

От: Администратор -
112
Проверяват качеството на млечните продукти по училищните схеми
A
A
A

Държавен фонд „Земеделие" съвместно с представители на БАБХ започват проверки на одобрените кандидати по програмата „Училищно мляко", след като публикации в медиите за некачествени продукти по европейската схема.

По схемата „Училищно мляко" следва да се разпределят единствено pрясно пастьоризирано мляко с масленост 2%, кисело мляко с масленост 2%, бяло саламурено сирене и кашкавал.

Допустимите по схемата продукти следва да са произведени от сурово мляко, в одобрени обекти на територията на Европейския съюз (ЕС) и да се доставят в индивидуални или неиндивидуални опаковки с ненарушена цялост. Неиндивидуалните опаковки могат да бъдат отваряни, нарязвани или разливани в учебни заведения, които разполагат с помещения за приготвяне или раздаване на храна.

Прясното пастьоризирано, както и киселото мляко следва да се доставят единствено в индивидуални опаковки.

Доставяните в учебните заведения млека и млечни продукти трябва да носят идентификационна маркировка.

Всеки продукт, който не отговаря на посочените по-горе критерии е абсолютно недопустим по европейската програма „Училищно мляко" и не следва да бъде приеман и раздаван на учениците и децата в учебните заведения. В случай на установени нередности по отношение на качеството на продуктите, нарушителите ще бъдат санкционирани, а одобрението им може да бъде временно спряно или отнето.


Всички новини от категория България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички