Проверяват качеството на млечните продукти по училищните схеми

Проверяват качеството на млечните продукти по училищните схеми | StandartNews.com

Държавен фонд „Земеделие" съвместно с представители на БАБХ започват проверки на одобрените кандидати по програмата „Училищно мляко", след като публикации в медиите за некачествени продукти по европейската схема.

По схемата „Училищно мляко" следва да се разпределят единствено pрясно пастьоризирано мляко с масленост 2%, кисело мляко с масленост 2%, бяло саламурено сирене и кашкавал.

Допустимите по схемата продукти следва да са произведени от сурово мляко, в одобрени обекти на територията на Европейския съюз (ЕС) и да се доставят в индивидуални или неиндивидуални опаковки с ненарушена цялост. Неиндивидуалните опаковки могат да бъдат отваряни, нарязвани или разливани в учебни заведения, които разполагат с помещения за приготвяне или раздаване на храна.

Прясното пастьоризирано, както и киселото мляко следва да се доставят единствено в индивидуални опаковки.

Доставяните в учебните заведения млека и млечни продукти трябва да носят идентификационна маркировка.

Всеки продукт, който не отговаря на посочените по-горе критерии е абсолютно недопустим по европейската програма „Училищно мляко" и не следва да бъде приеман и раздаван на учениците и децата в учебните заведения. В случай на установени нередности по отношение на качеството на продуктите, нарушителите ще бъдат санкционирани, а одобрението им може да бъде временно спряно или отнето.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай