Сенната хрема ни мъчи между април и май

Тежкият вариант на пролетната алергия е бронхиалната астма, пациентите се оплакват и от пристъпи на задух

Сенната хрема ни мъчи между април и май | StandartNews.com
  • Над 30% от българите страдат от ринити
  • Тежкият вариант на пролетната алергия е бронхиалната астма, пациентите се оплакват и от пристъпи на задух

Сенната хрема се среща по-често сред хората в града, отколкото сред тези, които живеят на село. Този феномен се дължи на факта, че към полените се прикрепят замърсителите на въздуха и така ги превръщат в още по-опасни агресори за лигавиците на горните и долните дихателни пътища.

 

Изследванията показват, че 30% от възрастните и 40% от децата имат някаква алергия. Медиците обясняват, че въпреки тези данни голяма част от алергените могат да са напълно безвредни за повечето хора. Алергиите са целогодишни или сезонни. Например симптомите на сенната хрема се разгръщат изцяло между април и май, тъй като полените във въздуха през тези месеци са най-много.

Ето защо през пролетта медиците обобщават най-често срещаните симптоми при различните видове алергии. Например при свръхчувствителност към домашен прах или цветен прашец (полени) пациентите най-често реагират със запушен носа, сърбеж в очите и носа, хрема, подути и воднисти очи, както и с кашлица. Кожните реакции включват обриви, сърбеж и лющене.

Ако човек е алергичен към дадена съставка в храната, симптомите обикновено са подуване на езика, сърбеж в устата, изтръпване и оток в устната кухина, гърлото и лицето, наличие на стомашни болки, повръщане, задух, дори и диария.

Ужилванията от насекоми пък протичат с подуване на мястото, внезапен спад в кръвното налягане, задух, хрипове, необяснимо безпокойство, появата на червени петна и сърбеж по кожата, както и на обрив, който се разпространява по цялото тяло. Възможно е също така потърпевшият да се оплаква от виене на свят, да има кашлица и стягане в гърдите.

Статистиката показва, че над 30% от българите имат алергични ринити, като една голяма част от тях са тези със сенна хрема. "При по-леко протичащата полиноза хората се оплакват най-често от течащ нос и сълзящи очи. Това са така нареченият алергичен ринит и алергичен конюнктивит". Симптомите се появяват само през пролетно-летния сезон, строго определени са и имат определен алерген - тревен, дървесен или смесен" обясняват алерголози.

Тежкият вариант на пролетната алергия е бронхиалната астма. Често освен от ринита и конюнктивита, пациентите се оплакват и от пристъпи на задушаване. Състоянието е известно още и като поленова астма, защото се усложнява единствено през пролетта. "Как ще протече сенната храма обаче зависи от околната среда. Един сезон при едни пациент би могъл да премине само с ринит. Но на следващата година същият този пациент може да направи и астматични пристъпи - всичко зависи от поленовата експозиция.", твърдят специалистите.

Добре би било пациентите, които имат сенна храма, да се консултират със своя лекуващ лекар. Той ще направи съответните тестове - кожни или кръвни проби, за да се прецени точно кой е причинителят на сезонните оплаквания. След това се изписва специфична терапия, която да ограничи тежестта на симптомите.

"Обичайно при сенната хрема при по-голяма част от пациентите след една определена възраст симптомите изчезват спонтанно. В една малка част - те прерастват в целогодишни оплаквания. Лечението при тях се извършва именно с тези специфични медикаменти, което ние наричаме имунотерапия. Тя е доста скъпа и ангажираща, но задачата й е, освен да върне доброто качество на живот на пациента по време на пролетно-летния сезон, да се профилактират и усложненията, които настъпват с напредването на възрастта. Най-често те правят бронхиална астма или целогодишен ринит, които изисква много по-сериозни грижи", обясняват лекарите.

Другото, което специалистите препоръчват, е профилактика с антихистамини под формата на таблетки. Техните възможности обаче са свързани с това да се поддържа добро качество на живот, т.е. тези препарати не може да се прави профилактика на усложненията от  пролетните алергии.

Вторият често срещан причинител на алергии е домашният прах. Открити са два типа алергени. Доскоро ги деляха на кърлеж, по-характерен за Европа, и такъв, който е  типичен за Америка. Но напоследък заради глобализацията, това делене отпадна. При направата на кожни проби американският кърлеж се открива и при български пациенти.

Най-често кърлежите се крият там, където може да се задържи прах. Но са необходими още две условия - да е топло около 37 градуса и влажно. Това означава, че идеалните места за тяхното размножаване са чаршафите, калъфките за възглавници и завивките. Ето защо съветите на лекарите са  пациентите си да изтупват чаршафите си и да ги оставят на проветриво място. Освен това не е добра идея леглото да се оправя и покрива с одеяло, шалте или друга завивка, веднага след като сме станали от сън, защото така запазваме топлината и влагата, превръщайки леглото си в "развъдник" на алергени. Най-добре било леглото въобще да не се оправя.

В третата голяма група алергии пък влизат храните. Те също са доста често срещани през пролетно-летния сезон. Много хора със сенна хрема или полиноза правят т.нар. орален алергичен синдром. Това се забелязва най-често при пациенти, които консумират предимно ябълки, банани, грозде и череши. "Тук не става дума за класическа алергия към плодовете, а за кръстосана алергия.

Част от алергена на полена има общи черти с този на ябълките, банана, гроздето и донякъде на черешите. Ето защо тези пациенти, при които вече има натрупани антитела и са с ясно изразени симптоми към съответния полен през пролетта, често реагират негативно и към ябълки. Те най-често получават сърбеж и подуване на лигавицата в устата при консумацията на съответния плод. В същото време през зимата те нямат тези оплаквания и спокойно могат да го консумират", твърдят специалистите.

През летния сезон лекарите съветват да не се хапват плодове, които дразнят лигавицата. Извън алергиите през топлите месеци, човек трябва да внимава и при консумацията на млечни продукти, яйца и риба, които път отключват друг тип проблеми, които протичат не по-малко тежко от алергиите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай