Отпадат ли личните лекари и как ще се записваме за специалист

За ковид ще се въвеждат мерки без да има локдаун и затваряне на бизнеси

Отпадат ли личните лекари и как ще се записваме за специалист | StandartNews.com

Председателят на здравната комисия в парламента доц. Антон Тонев коментира реформата, при която личните лекари ще отпаднат, а часовете ще се записват изцяло онлайн.

“Системата има нужда от промени, които да дадат възможност лекарската професия да стане привлекателна”, обясни промяната Тонев.

Статистиката показва, че дори и след въвеждането на такава реформа, пациентите отново биха се обърнали към своя личен лекар, каза той в интервю за Нова телевизия.

“Вече създадохме работна група с помощта на Българския лекарски съюз, която проведе своята първа среща. Там обсъдихме в детайл промените. Крайният вид на нашите идеи ще бъдат тази балансна точка, която ще удовлетворява колегите”, обясни доц. Тонев и допълни, че една от техните идеи е да разширят диагностичните възможности на личните лекари.

“Има колеги с повече от една специалност. Някой от тях могат да диагностицират много добре, затова искаме да разширим техните възможности - те да могат да диагностицират, да изписват кръвни тестове и правилно лечение, в рамките на тяхната компетенция”, каза още депутатът от "Продължаваме промяната".

Ковид обстановката е динамична. Наблюдаваме международната ситуация. Засега в Европа няма данни, които будят уплаха у нас. Но ще трябва да се научим да живеем с това заболяване, коментира още Антон Тонев.

Направени бяха законови промени, които предстои да минат през “Държавен вестник”. “Това са промени, които дават възможност да се въвеждат мерки без да има локдаун и затваряне на бизнеси”, каза доц. Тонев.

Мерките ще се въвеждат на принципа на грипните мерки, поясни още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай