Митовете за магнезия. Как да го пием?

И добавките могат да бъдат опасни, консултирайте се с лекар

Митовете за магнезия. Как да го пием? | StandartNews.com

Д-р Жеко Найчов завършва медицина в София през 2006 г. Постъпва на работа като ординатор в клиниката по сърдечна и съдова хирургия на МБАЛ "Лозенец", където работи и до днес. През 2009 г. заминава за Япония като редовен докторант в катедрата по хирургия към Хирошимския университет, където защитава докторска степен. След завръщането си в България през 2013 г. става хоноруван асистент към катедрата по хирургия към Медицинския факултет на Софийски университет "Св. Климент Охридски". Участва в различни образователни и научни проекти в България и чужбина. Извън областта на хирургията научните му интереси са свързани с изследвания върху лечебните възможности на различни лекарствени растения.

Всяка седмица д-р Найчов отговаря на въпросите на читателите на "Стандарт". Пишете ни на адрес: [email protected]

  • С него се лекуват мускулни крампи, регулира артериалното налягане
  • И добавките могат да бъдат опасни, консултирайте се с лекар

В последно време доста зачестиха рекламите на хранителни добавки с магнезий. Допускам, че се дължи на повишено търсене, а то от своя страна на какво се дължи, не ми е лесно да отгатна. Но след като темата така или иначе е нашумяла, мисля си, че не е лоша идея да обърнем малко внимание на това какво представлява магнезият и какви са ползите и вредите от неговия понижен или повишен прием.

Много ми е трудно да обхвана всички функции на този химичен елемент в човешкия организъм. В тялото на един средно статистически възрастен човек се съдържат около 25 грама магнезий.

  •  Повече от половината се намират в костите

голяма част са в меките тъкани и едва 1% се открива в кръвната плазма. Между другото, нивото на магнезий в кръвта е един от показателите, които нашето тяло поддържа в особено тесни граници на нормата.

Функцията на повече от 300 ензимни системи зависи пряко от наличието на магнезий. Той регулира множество жизненоважни процеси като производството на протеини, функцията на нервите и мускулите, контрола на кръвната захар, артериалното налягане, производството на енергия, развитието на костната система, синтеза на ДНК и РНК. Магнезият участва в йонния транспорт през клетъчните мембрани, като по този начин влияе на провеждането и нервния импулс и мускулното съкращение. На практика животът на човека е невъзможен без него.

Поддържането на оптимални нива на магнезий в организма се свързва с понижен риск от такива сериозни заболявания като артериалната хипертония, захарния диабет тип 2, мигрената и остеопорозата.

Важното физиологично значение на магнезия ни подсказва, че той е всъщност е доста широко разпространен и достъпен, така че при обичайни условия

  •  ние го приемаме в достатъчни количества с храната

Магнезият се резорбира в червата и се излъчва през бъбреците. Здравият човек усвоява някъде около 30-40 процента от приетия с храната магнезий. Основни източници на този минерал са листните зеленчуци, ядките, зърната, бобовите храни, месото и млякото. Особено богати на магнезий са тиквените семки. Тук е важно да отбележим, че голяма част от магнезия в изброените храни се намира във фиброзната им част, която може да бъде отстранена при преработката на съответния продукт. Например зърнените храни са много богати на магнезий, но той се съдържа предимно в обвивката на зърното. Така че при рафинираните продукти, получени от преработката на зърната, малко от магнезия остава там, а по-голямата част от него бива изхвърлена с триците. Това е причината много хора да не поемат достатъчно количество магнезий с храната си.

Националният институт за здравеопазване на САЩ докладва, че това се отнася за 48 процента от американците.

Други причини за понижение на нивата на магнезий в тялото могат да бъдат болести на стомаха и червата, при които постъпилият с храната магнезий, дори да е в достатъчно количество, не се усвоява в необходимата степен. Някои бъбречни заболявания са свързани с повишено излъчване. Същото се наблюдава и при диабет тип 2, където инсулиновата резистентност на тъканите

  •  води до смутена обмяна

на магнезия, а повишената кръвна захар - до засилено излъчване. При хроничния алкохолизъм се наблюдава общо недохранване, а също така и атрофични изменения по лигавиците на стомаха и червата. Това от една страна води до понижен прием, а от друга - до по-трудно усвояване на магнезия. Определени медикаменти, каквито са например някои антиациди, също могат да смутят усвояването на този минерал. Признаците на магнезиев недоимък включват умора, загуба на апетит, гадене, прескачане на сърцето, мускулни крампи. Между другото, сходни са симптомите и на магнезиев излишък, който може да се получи при прекомерна употреба на хранителни добавки.

В този ред на мисли, с добавките трябва да се внимава също и заради това, че те могат да взаимодействат неблагоприятно и с някои лекарства, каквито са например тетрациклиновите антибиотици.

В крайна сметка, какво да правим? Моят съвет е да се храните пълноценно. Заслужава си да обърнем внимание върху факта, че препоръките за здравословно хранене по повод на сърдечно съдовото здраве отговарят в голяма степен и на изискванията за пълноценния прием на магнезий: повече зеленчуци,

  •  нерафинирани храни, зърна, ядки

и нетлъсто месо. Няма как да се докарате до излишък на магнезий, ако си го набавяте с храната.

В случай, че спадате към някоя от изредените по-горе групи на хора, рискови за понижени нива на магнезий, можете да прибегнете и до прием на добавки. Винаги обаче съгласувайте това с вашия лекар, така че заедно да изберете това, което е най-подходящо за вас.

Накрая ми се иска да се спра на две специфични състояния, които изискват лечение с магнезий. Едното са крампите на подбедриците. Това е изключително болезнено и неприятно явление, което се среща нерядко и се повлиява добре от приема на магнезий. Другото са екстрасистолите - най-често безобидна форма на сърдечна аритмия, която, макар и не застрашаваща живота и здравето, може да бъде много дразнеща за пациента. Невинаги, но много често, тя също се повлиява благоприятно от приема на магнезий.

В заключение бих казал, че ако по принцип сте здрави, но имате признаци на магнезиев дефицит,

  •  трябва да поправите диетата си

Ако страдате от състояние, което изисква допълнителен прием на магнезий, приемайте добавки. Но бъдете внимателни с тяхното количество, тъй като симптомите на излишък са твърде подобни на симптомите на недоимък на магнезий.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай