Хронична умора и световъртеж? Може да е гъбичка

Candida auris е изключително опасна за хората с отслабена имунна система

Хронична умора и световъртеж? Може да е гъбичка | StandartNews.com
  • Candida auris е изключително опасна за хората с отслабена имунна система

 

Читателите на вестник "Стандарт" и агенцията ни standartnews.com вече могат да задават своите въпроси на нашия дългогодишен автор д-р Петър Кътев. 

На адрес [email protected] той получава вашите питания, след което отговорите на най-интересните от тях ще бъдат публикувани в традиционната ни рубрика "Ало, докторе!".

"Истината е безсилна срещу глупака, убеден да вярва на лъжата"! Това е споделил писателят, познат на всички ни с литературния псевдоним Марк Твен. Авторът на поредица от култови заглавия, които дори и днес са любимо четиво, ни е завещал една от най-големите истини в живота. От тези, които колкото и години да минат, все си остават подходящи за променящата се реалност. 

Но каква е тя днес?

На този въпрос всеки би отговорил различно поради причината, че хората имат различен поглед върху заобикалящата ги среда и обстоятелства. Никога събитията не са се тълкували еднозначно, но това не означава, че те не са се случили. Въпреки това, когато те не са удобни някому, винаги се прибягва до изопачаване на фактите и манипулиране на истината, което на нормален език се нарича лъжа. С нея започнахме да си служим толкова често, че чак започнахме да забравяме какви ги творим. Изцяло отадени на желанието да блеснем и постигнем каквото искаме, без притеснение прибягваме до манипулативни технички, които за жалост с времето се превърнаха в рутина. Но може би и затова сега е по-трудно от всякога да различим лъжата от истината. Просто прекалената злоупотреба направи така, че хората се оказват в невъзможност да разграничат едното от другото. Разбира се, видно от живота, това си е и за сметка на човека. Вечно недоволен, винаги обсебен от чувството, че е излъган, постоянно нащрек за следващата неприятност, която предстои. Така съществуват повечето от нас. Същите, на които 

се опитваме да повдигнем духа с мъдри слова и мантри за позитивно мислене

което да преобърне вселенския замисъл за хомосапиенс. За жалост нито едното, нито другото помагат кой знае колко. А причината е, че човек трябва сам за себе си да разбере, че ако иска да промени каквото и да е, първо в себе си трябва да се вгледа. Много от нас предпочитат да не задълбават толкова, най-вече от страх, че това, което ще установят за себе си няма да им се хареса. Защото ще разберат своята истина, че сами са позволили несгодите да ги застигнат. А и безспорно да разбереш, че виновен си ти, далеч не е приятно, още повече да го признаеш. 

Определено в последно време може да се каже, че човек все по-трудно признава грешките си. Предпочитаме да прехвърляме отговорността за неприятните преживявания и случки на одушевени и неодушевени предмети. Така влизаме в спиралата на губене на време и прехвърляне на топката, която по ирония на съдбата пак се връща в нашето поле. И това движение ще се случва докато не разрешим възникналия казус кардинално. Просто някои неща в живота са така устроени, че са като огъня - оставиш ли го да тлее, очаквай да пламне. 

На този принцип съществуват много заболявания. Той е създаден отново от човека, който рядко завършва това, което е започнал, най-вече всичко, свързано със запазване на здравето му. Ето защо ще продължаваме да се сблъскваме с нови и нови диагнози, както и все по-коварни патогени.

Един такъв безспорно е Candida auris - представител на микотичния свят, за който специалистите отвъд Океана, а и не само, спорадично напомнят. Естествено, не без причина, но тъй като става дума за гъбичка, някак отсъстваше големият интерес. За съжаление обаче към днешна дата вече не е такава ситуацията, а причината за голямата проямна е фактът, че на бял свят 

излезе информацията за плъзнала смъртоносна гъбична инфекция

която се разпространява с изключително бързи темпове в САЩ. 

Патогенните микроорганизми от гъбичен произход винаги са били подценявани по отношение на вредата, която нанасят на организма, както и за вирулентността им. Те обаче далеч не са по-малко зловредни от бактреиалните видове. Да не говорим, че отдвна вече започнаха да "обединяват" с тях сили. 

Гъбичните инфекции ненапразно се определят за едни от най-упоритите за лечение. Това е така, тъй като те самите рядко подксазват за присъствието си, а клиниката им умело имитира тази на редица диагнози. Да не говорим, че те се спотайват в организма от месеци до години. Внимателно манипулират имунната система и стават все по-добри в това да се крият зад гърба на паразити и бактерии. От друга страна еволюцията при техните видове доведе до появата на по-агресивни представители, за които допреди време се смяташе, че не заразяват хомосапиенс. 

Candida auris /кандида аурис/ далеч не е такъв представител. Тя е един от малкото видове от рода Candida, които причиняват кандидоза при хората, но също така е и сред инициаторите на инвазивна кандидоза (фунгемия). Състояние, при което инфекцията попада в кръвообращението, поразявайки централната нервна система и вътрешните органи. Счита се за опортюнистичен патоген и заради високата степен на резистентност към лекарства. Да не говорим за сложността при леченеието й, която идва на първо място от честото погрешно идентифициране като други видове от рода Candida. Заразяването с C. auris освен при контакт със контаминирани предмети, кожа, може да се трансмисира и 

посредством секрети като храчки и слуз

Поради тази прична личната хигиена е от особено важно значение. Не е необходимо да се кашля на някой в лицето или пък да си секнем носа върху асфалта. Има начини, които са приети за тези "дейности" в добре възпитаното общество. Трябва да се знае, че този патоген, освен силно заразен, е и способен да оцелява на различни повърхности за дълго време. 

Веднъж попаднала в организма, гъбичката започва свободно да се придвижва из него, като попадайки в кръвния поток, провокира генерализирано възпаление, което бързо може да прерастне в сепсис. А секретираните от нея токсини имат свойството само за няколко седмици да унищожат тъканите и органите.

По отношение на симптомите, гъбичките най-често причиняват основни такива като умора и треска. При инфекция с Candida auris освен висока температура и липса на тонус, се наблюдават опаквания като виене на свят, повръщане и повишена сърдечна честота. Тази клиника, за да се изключат други диагнози, които я причиняват, следва да се проведат малко по-специфични изследвания. С тяхна помощ, а и самото им предназначение, е да дадат конкретна информация за причината. 

Candida auris е изключително опасна за хората с отслабена имунна система, в резултат на тежко прекарани заболявания и хронични такива. От друга страна 

самата гъбична инфекция благоприятства развитието на болести като бронхит, пневмония

заболявания, засягащи бъбреци, стави, мозък поради причината, че позволява на провокаторите от бактериален тип да разгърнат болестотворния си потенциал с пълна сила. Така се появяват кръстосаните инфекции, дължащи са на повече от един и/или два вида патогени. Тяхното лечение е доста трудно и отнема неопределен период от време. Да не говорим, че когато е наличен инфекциозен процес с идентифицирани причинители от бактериален и гъбичен вид, винаги изниква спорът кое е първото - кокошката или яйцето. В повечето случаи за наличието на гъбичките се обвиняват бактериите и респективно прилаганите при терапия медикаменти. Това е неправилно, защото при коректно съобразен лечебен процес възникването на подобни ситуации е рядко явление. 

Но както е казал Стивън Хокинг: "В науката много често решението на задачата пряко зависи от това колко правилно е формулирана"! 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай