Какво се случва, ако предозираме с йод

Преди да купим какъвто и да е терапевтиращ препарат, трябва да чуем мнението на лекаря

Какво се случва, ако предозираме с йод | StandartNews.com

* Преди да купим какъвто и да е терапевтиращ препарат, трябва да чуем мнението на лекаря

„Eventus stultorum magister est“. Или казано на български: „Учител на неразумните хора е горчивият опит“.

Тази латинска сентенция принадлежи на Ливий, един от най-известните римски историци, чийто живот и творчество преминават по времето на Златния век. Вероятно от тази позиция, както и заради широките си познания, той споделя и това свое заключение. В него се съдържа много ценно послание, което обаче въпреки тежките изпитания, през които преминаваме в последните години, явно не е достигнало до повечето хора. 

Една от най-големите грешки, допускани от човека спрямо самия него, са действия, плод на неразбиране. Много често именно под въздействието на притеснението постъпваме прибързано, което после се оказва в наш ущърб. Всъщност покрай цялата сага с ковид 19 се оказа, че човек действа или доста прибързано, или с голямо закъснение. Лошото е, че и при двата варианта последиците за здравето са силно негативни. 

Предизвиктелствата пред опазването на здравния статус са много, но към тях следва да се подхожда изключително внимателно и със здрав разум. Това е така, защото всяко хаотично движение влачи след себе си лавина от последици, за които не сме подготвени. 

В началото на пандемията станахме свидетели на безраборно и откровено нерационално закупуване на медикаменти, чиято употреба следва да е под задължителен лекарски контрол. В крайна сметка стана ясно, че не съществува лек, който може да терапевтира всичко, без значение от произхода му. Това обаче явно не е помогнало да разберем, че преди да си купим какъвто и да е терапевтиращ препарат, трябва да чуем мнението на лекаря. 

Както добре е известно, за не малка част от хората лечението на дадено медицинско състояние, както и рискът от развитие на такова, строго се определят от клиничните показатели, които могат да станат известни чрез надлежно направени изследвания, стоящи в основата на бъдещите стъпки, които следва да се предприемат по отношение както на лекуване, така и на превенция.

Всяко избързване и пренебрегване на простички правила поставя в риск функциите и дейността на органите в тялото. Това е така, защото всеки препарат, незавсимо лекарствен или нелекарствен, оказва различно влияние върху целия организъм.

При определени условия същият може да има лечебни функции, но при други - да провокира влошаване или отключване на здравословен проблем.  Това е достатъчна и напълно основателна причина човек да не се поддава на първоначалните си пориви и вместо да си помогне - да си навреди.

Тъй като събитията изглежда обичат да се повтарят, то днес отново се натъкваме на вече позната отпреди време ситуация, но този път вниманието на хората е насочено към йода. Той има много приложения. Но основните такива на йодните съединения включват борба със смога, предизвикването на валежи, намира и различни приложения в аналитичната химия, фармацевтични и санитарни продукти.

Йодът се прилага и при доказан йоден дефицит под формата на тинктура, разтвор на Люгол, повидон-йод и други.Сред незаменимите позли на йода е неговото бързо антимикробното действие дори и при много ниски концентрации.

За това е и един от най-често използваните дезинфектанти. В медицината калиевият йодид се прилага за терапевтиране на остра тиротоксикоза, както и се използва за блокиране на поглъщането на йод-131 от щитовидната жлеза, когато този изотоп се използва при радиоизотопно лечение на други органи. 

Но прекаляването с приема би могло да се обърне срещу организма и да провокира йод- Базедова болест. Това състояние се нарича хипертиреоидизъм вследствие приложение на йод или йодид в количества, по-големи от нужните за тялото. Диагнозата обикновено се развива в продължение на 2 до 12 седмици след прилагане на препарати, съдържащи минерала.

Изключително важно е при използването му предварително да се провери наличното количество в организма, тъй като симптомите на йодния дефицит в голяма степен се припокриват с тези на  хипертиреоидизма. Сред тях попадат видимо подуване в предната част на шията, спонтанно покачване на теглото, тъй като липсата на достатъчно йод възпрепятства секретирането на хормони от щитовидната жлеза. Същата има огромна роля в контролирането скоростта на метаболизма - процес, чрез който тялото превръща храната в енергия и топлина. 

Умората и слабостта също са често срещани симптоми на йоден дефицит. Всъщност някои проучвания са установили, че близо 80% от хората с ниски нива на хормоните на щитовидната жлеза, които се появяват в случаи на йоден дефицит, се чувстват уморени, мудни и слаби. Тези симптоми се появяват, защото хормоните на щитовидната жлеза помагат на тялото да произвежда енергия.

Заради липсата на микроелемента тялото изпитва чувство за студ при нормални климатични условия.

Установено е, че над 80% от хората с ниски нива на хормоните на щитовидната жлеза са по-чувствителни от обикновено и към ниски температури. Затова отново е виновен нарушеният метаболизъм. Сърдечната честота също се повлиява от нивата на йода.

Твърде малко от този минерал може да накара сърцето да бие по-бавно от обикновено, докато твърде много от него да предизвика обратното. 

Предозирането с йод има много различни прояви, но най-често те започват с повишена температура, загуба на апетит, недостиг на въздух и постоянен тремор в горните крайници. Изключително важно е когато го приемаме да не се допусне хронична интоксикация на организма. 

Хроничното предозиране с йод се развива ако човек го приема продължително и то без корекции в дозировката. В този случай първо се дискредитират функциите на щитовидната жлеза. Започва да се появява различна симптоматика, от която най–силно впечатление прави податливостта на организма към инфекциозни заболявания, резултат от внесеното объркване на имунната система. Появата на акне, други обриви, както и внезапни алергични пристъпи също са сред признаците, че сме прекалили с приема на йод.Базедова болест: Какво да правя? Опасна ли е? Признаци, симптоми, лечение –  Лекар.БГ

Предозирането е в състояние и да доведе до зрителни смущения и увреждания, изразяващи се в конюнктивит, блефарит, както и други патологии на зрителните органи.За това, че сме приели повече от необходимото количество, може да ни подскаже и състоянието на устната кухина посредством лош дъх, кафеникав отенък на лигавицата, метален вкус и постоянно чувство на жажда. Не рядко се споделят и оплаквания като загуба на глас и болки в гърлото. Едно от големите поражения, които нанася предозирането с йода, е върху храносмилателния тракт, тъй като разранява лигавицата. Това води до различни оплаквания, но и също се отваря врата за развитието на инфекции. 

При тежка интоксикация е възможна появата на гуша, изпъкналост на очите, възпаление на вътрешните органи, поява на астматични пристъпи, както и да се стигне до шоково състояние.Както се забелязва, има наистина голям набор от признаци, сигнализиращи за натрупване на йода в организма в големи количества. Ето защо е много важно да им се обърне внимание навреме, за да се коригира поведението.

А още по-добре е да попитаме този, който разбира как, кога и при какви условия да го приемаме. Но, както се казва в една друга латинска сентенция: „Oualis ratio, tales et actiones sunt - Какъвто разумът, такива и постъпките“!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай