Имунотерапия помага на тялото да пребори рака

Най-нови и модерни терапии са достъпни за българските пациенти

Имунотерапия помага на тялото да пребори рака | StandartNews.com
  • Най-нови и модерни терапии са достъпни за българските пациенти
  • Геномното профилиране е необходимо за определяне на правилните лекарства

Доц. д-р Желязко Арабаджиев е специалист по медицинска онкология с повече от 15 години опит, началник на Клиниката по онкология в Аджибадем СитиКлиник УМБАЛ Токуда - София. Има специализации в Белгия, Израел, Италия, Австрия. Научните му интереси са в областта на рак на гърдата, на простатата, гинекологични и урогенитални тумори, имунотерапия. Председател е на Българското научно дружество по имуноонкология. Член е на авторитетни национални, европейски и американски научни дружества по онкология. Автор е на над 60 статии, публикации в български и международни списания. Носител е на призове и награди от съсловни и пациентски организации.

Всяка седмица доц. Арабаджиев  отговаря на въпросите на читателите на "Стандарт". Пишете ни на адрес: [email protected]

 

Да, човек никога не е подготвен да чуе диагнозата рак. Всеки пациент задава въпроса защо това се е случило тъкмо на мен, какво ме очаква, има ли лечение, ще бъда ли излекуван? Ние, лекарите, виждаме това всеки ден и това е един от трудните моменти - първите разговори. За съжаление, всяка година все повече и повече пациенти в България чуват диагнозата рак.

  •  Има ли добра новина обаче в тази ситуация?

Определено! През последните години, медицината се развива с изключително бързи темпове и вече знаем много повече за рака. Днес ние, лекарите, знаем, че както всеки човек така и всеки рак е уникален. Това твърдение преди около 10-тина години не беше известно или поне не толкова застъпено в клиничната ни практика. Да, за много пациенти самото изричане на думата "химиотерапия" внася неприятни усещания и най-вече значи за тях - намаляване на качеството им на живот по време на лечението, което води до влошаване и на социалния им живот. Все пак, химиотерапията е метод на лечение, който продължава да спасява редица човешки животи и участва в комбинации с иновативни лечения. Днес обаче има все по-голям и дълъг списък с иновативни възможности за лечение отвъд това. Те идват оттам, че диагностиката на рака напредна изключително много през последните години и ние вече знаем, че ракът на всеки човек е уникален.

  •  Какво значи това?

Всеки човек може да има уникални характеристики на неговия тумор, ние да ги разберем посредством напредналите диагностични методи и да изберем персонализирано лечение за това. Когато започвах моята кариера като онколог, това може би изглеждаше като много далечно бъдеще, но ето, че вече е факт. Онкологията е една от най-бързо развиващите се сфери в медицината и непрекъснато се проучват и одобряват нови лекарства, които да унищожават раковите клетки по различни пътища.  

Например, напредъкът и разработването на таргетни терапии е допринесло за напредъка на терапевтичните стратегии от конвенционалното лечение на базата на химиотерапия и лъчетерапия до молекулярно насочени възможности за лечение.

  •  Каква е ролята на гените при рака? Щом ракът е персонален за всеки човек и ние знаем повече, какви са следващите стъпки или какво е бъдещето в лечението на онкологичните заболявания?

Ракът е основно резултат от генни промени или мутации. Повечето мутации са безвредни. Някои от тях обаче могат да направят клетките неконтролируеми, което води до злокачествено заболяване. Като цяло, за развитието и растежа на рака са необходими многобройни мутации, които се появяват за дълъг период от време.

Има мутации, чиято роля за развитието на рак, е добре известна и срещу които има ефективни таргетни лекарства. Въпреки, че определен тип рак може да бъде същият като на друг човек, мутациите, които водят до неговото развитие могат да се различават. Откриването на тези промени може да помогне да се избере най-подходящото лекарствено лечение за пациентите. Тук вече е време да споменем и обясним за прецизната медицина в онкологията. Прецизната медицина повлиява специфични протеини/молекули, които са важни за растежа и разпространението на рака. Днес са известни много генни промени, които се контролират с използването на прецизни (таргетни) лекарства.

Обикновено ефектът на тези лекарства върху нормалните клетки е малък и техните странични ефекти често са различни от традиционните противоракови лекарства.

  •  Какво представляват таргетните лекарства?

Таргетната терапия, наречена още прицелна терапия е вид лечение различно от традиционната химиотерапия, и действа като възпрепятства растежа на раковите клетки. Таргетното лечение е одобрено за много видове рак. Тази терапия често се комбинира с химиотерапия.  Таргетното лечение е важна част от противотуморната терапия.

Изследователите непрекъснато работят в посока развиване на нови таргетни лекарства, като се научава все повече за специфичните промени, които настъпват в раковите клетки.

С развитието на науката се откриват все повече механизми, които движат туморния растеж. Така се идентифицират и нови мишени за таргетната терапия и се разработват нови обещаващи лекарства, които блокират тези движещи механизми.

Таргетните терапии, избрани с помощта на биомаркери, водят до подобрени клинични резултати. Терапевтичните подходи на базата на биомаркери се асоциират с подобрена клинична ефикасност при пациентите с рак.

Друг иновативен подход е имунотерапията - ново поколение за лечение на рак. Целта на имунотерапията е да реорганизира имунната система и да даде възможност на тялото само да победи рака. Докато ракът се развива, той използва много механизми, които пречат на имунната система да реагира и да я унищожи. Терапията, осигурява ефективно лечение чрез инхибиране на тези механизми и укрепване на имунната система срещу раковите клетки. Имунотерапията е по-ефективна и има по-малко странични ефекти от химиотерапията и целевите терапии.

В допълнение към намирането на правилното лечение за определен вид тумор геномното профилиране може да се използва, за да се прецени дали вашият тумор има мутации, които го правят резистентен към определени лекарства. Тази информация е важна, за да се избегнат нежелани странични ефекти от неефективни лекарства за вас.

  •  Как се прави геномно профилиране, звучи сложно?

Така е, всъщност, в зависимост от типа рак, геномното профилиране се извършва или от туморна проба (тъканна биопсия) или от кръвна проба (течна биопсия).  Течната биопсия изследва мутациите в ДНК, която е била освободена от тумора в кръвния поток. Течната биопсия може да се направи от нормална кръвна проба, коeто е по-лесно в сравнение с тъканна проба, взета от тумор.

  •  Защо може да е необходим нов тест, ако вече е направено геномно профилиране?

Например, в случай на рецидив може да бъде полезно да се изследват геномните промени на тумора. Това е така, защото туморът може да се промени при провежданото лечение и да стане резистентен към него, така че може да се наложи да се направи нова оценка на туморните мутации. Геномното профилиране може също така да предостави информация за алтернативи на лечението, които не са налични в болницата, в която се лекувате, или публично финансирани. Такова лечение обаче може да бъде налично другаде. Може да попитате Вашия лекуващ онколог за такива възможности за лечение, както и за възможностите за участието ви в клинични изпитвания.

  •  Говорейки за всичко това, почти неизбежно идва и въпросът - тези иновации достъпни ли са за българските пациенти?

За наша радост - повече иновативни терапии и новости са достъпни за българските пациенти и лекарите тук практикуват медицина, която е сравнима с останалите европейски държави. Към момента Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) покрива финансово лечението с над 50 таргетни терапии - главно в областта на онкологичните и хематологичните заболявания. Те се прилагат като част от медицинските стандарти за лечение на съответното заболяване, при ясно дефинирани групи пациенти, най-често след биомаркерна диагностика. За тях има солидни медицински доказателствата, че прилагането на таргетна терапия или таргетна терапия в комбинация със стандартна химиотерапия, ще даде много по-висок резултат, отколкото прилагането на стандартната химиотерапия.

По изключение, при липса на алтернатива за лечение на конкретен пациент и само в интерес на неговото здраве, разрешен за употреба в страната лекарствен продукт може да се прилага извън условията на разрешението за употреба, при наличие на научни доказателства за безопасността и ефикасността на този продукт. В тези редки случаи, лекарственият продукт може да бъде предписан от комисия от лечебно заведение, лечението се провежда в съответното лечебно заведение за болнична помощ след получаване на писмено информирано съгласие от пациента. Също така, всеки етап от лечението на пациента се проследява и се документира от лекарска комисия. Важно е да се отбележи, че в тези случаи лекарственият продукт не се заплаща с публични средства.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай