Дефицит на желязо? Изяжда го гъбичка

При липса на определени витамини и минерали в организма първо потърсете причината

Дефицит на желязо? Изяжда го гъбичка | StandartNews.com
  • При липса на определени витамини и минерали в организма първо потърсете причината

 

"Най-добрият начин да проектираме бъдещето е да живеем правилно настоящето". Такъв съвет ни е останал от поета и романист Хорхе Ливрага, чието творчество е преведено на няколко езика. И за това си има причина, различна от тази, че творецът е наричан "самоук философ". Разбира се, не това приковава вниманието, а смислените завети, останали след него. Всъщност той е поредното доказателство, че произходът, националността и т.н нямат кой знае какво значение спрямо това какво оставя човек след себе си за идните поколения. И то както някои успяват да разберат, то не винаги се изразява в материален аспект. Понякога именно съветите, останали написани някъде, са тези, които ни помагат да постигнем желания и мечти. То такава е и целта им, както и на този, решил да ги сподели.

Повечето хора, да не кажем всички, които по един или друг начин са се развивали в повече направления, имали са широк кръг от интереси, се оказват склонни да споделят своя опит и виждания. Те не са егоисти, решили да запазят тайната на успеха само за себе си, защото, видиш ли, някой може да им го открадне. И именно липсата на опасения, че друг може да поеме по техните стъпки и да постигне завидни резултати, повече ги радва, отколкото ги притеснява. Към днешна дата този начин на мислене определено започна да избледнява. Всеки иска да знае какво прави другият, за да му се случват хубави неща, но дойде ли моментът да сподели каква е неговата тайна за успеваемост, решава да си я запази. Ето защо все по-малко са тези, които успяват да усвоят някакъв занаят, професия и да бъдат успешни в нея. Друг е въпросът, че понякога има и липса на желание. Днес определено по тази тема може да се спори дълго. Така или иначе, резултатът е налице.

В него са вперени всички погледи и все гледаме и търсим начин да го променим. Но незнайно защо не си даваме сметка, че

  • различното бъдеще зависи от поведението ни в настоящия момент

Реакцията спрямо събитията от живота, преценката на различните ситуации, в които ежедневно попадаме и действията, предприемани спрямо тях, са определящи за това какви ще са следващите преживявания, чакащи да се изпречат на пътя ни.

Възприемането, или по-скоро правилното осмисляне на подобно разсъждение, може да се окаже изключително полезно във всеки аспект от живота, и най-вече за здравето. За него абсолютно важи твърдението, че от миналото никой не може да избяга. И тези думи се доказват от заболяванията, застигащи всеки човек в различни етапи от съществуването му. Колкото и да не желаем да признаем, всяка болест има свои корени, развивали се назад във времето. А за да прорастнат надълбоко, вина има допусналият го. Колкото и да обвиняваме други за личното ни нещастие, то си остава наше, както и задачата да се справим с него.

Разбира се, когато говорим за такова, породено от болест, намесата на лекар е неизбежна. Кога обаче ще стигнем до нея отново, зависи от човека и способността му правилно да преценява.

В последно време определено преценката на хората е доста замъглена. При първото неразположение всеки сам решава да започне "лечение", което обикновено се свежда до така нареченото подсилване на имунната система. Защо? Защото сме чули или прочели някъде, че от нея зависи всичко. И то в известна степен е така. Само че човек няма как да знае, че, да кажем, приемът на определени витамини, за които сами сме си решили, че липсват в организма, пак защото някъде сме прочели симптоми на отсъствието им, ще решат проблема.

По принцип

  • дефицитът на даден витамин или минерал в организма се дължи на определен инфекциозен процес

Тъй като те участват в редица процеси и синтези на вещаства в тялото, съвсем обяснимо при наличието на фактор, нарушаващ нормалните функции в него, да започнат да се наблюдават промени в нивата им.

Обичайно при констатирането на ниски нива при определени витамини, както и недостиг на минерали, повечето от нас се опитват да го  компенсират с външен прием. Това обаче не решава основния проблем, водещ до тяхната намалено ниво на концентрация. Напротив, получава се точно обратния ефект. Да не говорим, че несъзнателно започваме да форсираме имунната система, което води до допълнителното й отслабване.

Недостатъчния синтез на дадени вещества в организма в повечето случаи е резултат на бактериална или микотична инфекция. Например недостигът на желязо, който отнасяме към желязодефицитната анемия, в повечето случаи е резултат именно от гъбична инфекция.

Желязото е абсолютно необходимо както за човешкия организъм, така и за повечето патогени, тъй като участва в нормалния клетъчен растеж. Опортюнистични такива, като Candida albicans, са изградили сложна и ефективна регулаторна верига за придобиване и съхранение на желязо, като по този начин си осигуряват източник, който да ги подпомага в неговото мултиплициране. Ето защо допълнителното приемане на желязо с цел регулиране на последствията от неговата липса по време на инфекциозен процес всъщност подкрепя оцеляването на кандидата.

Candida albicans е един от микроорганизмите, които най-често присъстват в човешкия микробиом. Той има потенциала

  • да се трансформира в смъртоносен опортюнистичен патоген

особено за индивиди с нарушен имунен отговор. Що се касае до вирулентността му, същата го постява сред най-честите инвазивни гъбични патогени при хората след Cryptococcus и четвъртата водеща причина за нозокомиални инфекции на кръвния поток. Но за да може да прояви своята вирулентност и патогенеза в тялото на гостоприемника, гъбичката изисква желязо. За да го получи, след като е попаднала в човешкия микроорганизъм, C . albicans използва сложна система, чрез която го усвоява. В нея влиза и възможността на патогена да си набавя желязото, използвайки лактоферина като източник, както и трансферина, феритина и свободното желязо. В резултат на тази консумация се на блюдават понижени стойности на съответните показатели, както и концентрация на хемоглобин в кръвта под нормата. Неговата основна задача е да пренася кислород от белия дроб към тъканите, с което се осигурява нормалното функциониране на клетките в организма. Ниският хемоглобин компрометира способността на кръвта да пренася кислорода към тъканите и той респективно намалява. Така се появяват симптомите на персистираща умора и слабост. Допълнително се наблюдават бледост на кожата и лигавиците, промени в тургора й, проблеми с нокти и коса. Студените крайници също са сред признаците, алармиращи за нисък хемоглобин.

Степента на усвояване на желязото от C. albicans е тясно свързана със самия стадий на инфекцията. При началния консумацията на елемента от патогена е по-ограничена, тъй като той все още "търси" подходящия начин, с който да се адаптира в организма. Но когато инфекциозният процес, провокиран от кандидата напредне, се наблюдава засилено усвояване на желязото. Тук си проличава и "хитростта" на C. albicans, която

  • чрез инфекцията кара организма да отделя повече желязо

за да компенсира настъпващото обширно увреждане на тъканите, с което си осигурява нужния ресурс за съществуване. Този сложен механизъм, чрез който действа гъбичката, налага при констатирането на промени в показателите в кръвната картина да се пристъпи и към допълнителни изследвания, чрез които да се постигне повече конкретика относно причината за настъпилия ефект на доминото.

С право Стив Олтън е казал: "Ако искате правилните отговори, изучете причината за болестта, а не последствията от нея"!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай