Сряда,

Вижте правата на новия върховен прокурор

От: Стандарт -
169
Вижте правата на новия върховен прокурор
A
A
A

Върховен прокурор, завеждащ инспектората на прокуратурата, ще е магистратът, който ще може да разследва обвинител № 1. Това предвиждат поправките в Наказателно-процесуалния кодекс, приети днес от кабинета на извънредно заседание. Те бяха публикувани от правосъдното ведомство.

ВИЖ ОЩЕ: Разкриват ново звено - независим прокурор

 Разследването срещу главния прокурор и неговите заместници ще се провежда от завеждащия инспектората на прокуратурата. За целта той ще получи нов статут – ще се избира с 2/3 мнозинство от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) и ще има 7-годишен мандат. Избирането и освобождаването му ще става по предложение на не по-малко от трима от членовете на прокурорската колегия. 7-годишният мандат може да бъде прекратен на основанията, на които се освобождават предсрочно членовете на ВСС – подаване на оставка, влязла в сила присъда, трайна фактическа невъзможност да изпълнява задълженията си за повече от една година и дисциплинарно освобождаване от длъжност или лишаване от право да упражнява юридическа професия или дейност.

Предлага се още в случай на предполагаемо умишлено престъпление от общ характер, извършено от главния прокурор или негови заместници, прокурорът завеждащ инспектората на прокуратурата, да може да възлага отделни действия по разследването и други процесуални действия на прокурори или следователи от Националната следствена служба.

Създават се законови гаранции в случаите, когато може да бъде ангажирана наказателната отговорност на главния прокурор или неговите заместници, главният прокурор да не може да осъществява надзор за законност по тези преписки и дела.

„Създаваме нов субект, нова правна фигура, във връзка с реализирането на отговорността на главния прокурор и на неговите заместници. Обособяваме и даваме статут на прокурор, завеждащ отдел „Инспекторат“ във Върховната касационна прокуратура“, обясни правосъдният министър Данаил Кирилов. Целта на законопроекта е изпълнение на препоръките на Механизма за сътрудничество и проверка на Европейския съюз посредством въвеждането на ефективен и съобразен с действаща конституционна уредба модел, гарантиращ разследванията срещу главния прокурор и неговите заместници.

Законовите промени са в изпълнение на препоръка на Службата за подкрепа на структурните реформи към Европейската комисия във връзка с реформата на прокуратурата и взаимодействието й с другите институции, включително механизъм за отчитане на постигнатия напредък пред широката общественост.

 


Всички новини от категория Правосъдие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички