Туроператорът от „Илинден" осъди прокуратурата

Туроператорът от „Илинден" осъди прокуратурата | StandartNews.com

Хасково. 5 години след трагедията в Охридското езеро, когато при потъването на кораба „Илинден" загинаха 15 българи, съдружникът в туроператорската фирма „Клюнчев" ООД Боряна Георгиева осъди прокуратурата за незаконно обвинение.

 

Георгиева, която е и управител в димитровградското дружество, ще получи от държавното обвинение 7000 лв. като обезщетение за претърпени неимуществени вреди, причинени от незаконно обвинение за извършване на туроператорска дейност без разрешение, присъди Хасковския окръжен съд.

 

Димитровградчанката е оправдана по повдигнатото й обвинение с решение на местните магистрати, което е потвърдено от Окръжен съд в Хасково. Заради оневиняването й шефката на „Клюнчев", която също е била на кораба на фаталната дата през 2009 година, е депозирала искова молба срещу държавното обвинение за обезщетение от 50 000 лв., по Закона за отговорността на държавата. От предявения иск Хасковският окръжен съд е уважил 7000 лв.

 

Районният прокурор в Димитровград Атанас Палхутев, който е и вносител на обвинителния акт, коментира, че тъжителката има право да предяви такъв иск. Той обаче подчерта, че това е било първото подобно дело в страната по чл. 234а от Наказателния кодекс /за извършване на търговска дейност без разрешение/ и все още нямало утвърдена съдебна практика. Той припомни също, че тъжителката веднъж е била осъдена и по-късно делото е върнато на прокуратурата.

 

Решението на Хасковските магистрати може да бъде обжалвано в 15-дневен срок пред Апелативния съд в Пловдив.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай