Цацаров против проверки с полиграф на магистратите

Цацаров против проверки с полиграф на магистратите | StandartNews.com

Главният прокурор Сотир Цацаров разкритикува идеята за проверки на магистрати и експерти с полиграф. с полиграф на магистратите и експертите. Той коментира намеренията, записани в проекта на обсъждането на проектозакона за съдебната власт.

Цацаров не е съгласен и с каквато и да е форма на участие на общинските съвети в подбора на съдебни заседатели. И изтъкна, че това е скрита форма на политическо влияние. Той разкритикува и промените, свързани със заплатите и пенсиите на следователите, също бяха обект на критика. И обясни, че по този начин съдиите и прокурорите няма да имат привилегията на следователите след 57 години да получават и пенсия и заплата, ако продължават да работят.

Припомняме, че пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) се събра на извънредно заседание днес.

„Убедена съм, че ще чуя доста бележки по отношение на анонимните сигнали", коментира ред "Фокус" министърът на правосъдието Екатерина Захариева. И уточни, че вече са получени становища в Министерство на правосъдието, Върховния касационен съд и от Инспектората към ВСС против това да има възможност за анонимни сигнали.

„Може да има абсолютно неанонимен сигнал и той да бъде пълен донос и в него да няма нищо вярно. Това означава ли, че ние ще трябва да сезираме, защото само са подписани с име и лицето съществува. Виждали сме десетки такива случаи в България за съжаление", каза тя. „Много важно е обаче, когато има анонимен сигнал да се направи предварителна проверка. Много често фактите в него могат да се откриват в публични регистри", допълни Захариева.

„ОЛАФ приема анонимни сигнали и тук не е въпросът дали е подписан или не, а дали и какво пише в него", коментира още правосъдният министър.

Захариева коментира и спорната тема за въпросите на референдума, иницииран от "Шоуто на Слави" с думите: "Нека веднъж завинаги Конституционният съд да каже може ли по въпросите от компетентност на Велико народно събрание да свиква референдум".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай