Цацаров: Махаме частните кортежи

Цацаров: Махаме частните кортежи | StandartNews.com

Частните охранителни кортежи пред заведения и по магистрали, чрез които се демонстрира изключителна наглост и беззаконие, трябва да спрат. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров след срещата с ръководството на МВР, на която присъстваха главният секретар на МВР комисар Георги Костов, шефът на Охранителна полиция Костадин Гребенаров и шефът на СДВР Младен Маринов. Тя бе по повод изключително наглия инцидент на Околовръстното шосе в сряда вечерта.

"Този инцидент е поразяващ със своята наглост", заяви главният прокурор и посочи, че очевидно сред държавните органи има системен проблем. "Трябва да спрем да ходим след последиците и реакциите на обществото и медиите, а да предотвратяваме подобни действия още в зародиш", заяви Цацаров. "Затова е необходима фактическа нулева толерантност. МВР ще започне масови проверки срещу хората, които ползват охрана без тя да отговаря на Закона за частната охранителна дейност", продължи той.

Цацаров поиска фактическата охрана, която е без договори с охраняваното лице и с частни фирми, да бъде прекратявана незабавно и да се създаде регистър на придружаващите автомобили.

И посочи, че в момента има само 117 договора между физически лица и охранителни фирми. 50 от тях са във Варна, 27- в София и 23 в Пловдив. "Ще използваме обществения интерес и нетърпимост към подобни явления, за да прекратим нелегалната частна охранителна дейност", зави главният секретар на МВР Георги Костов. И уточни, че още днес започва специализирана полицейска операция, чиято цел е "да се приведат в известност рискови групи", които използват частна охрана.

Извънредното съвещание е част от реакцията на Върховна касационна прокуратура при проблеми с обществен интерес. След случая в Лясковец направихме проверка на ВКП, която показа, че страната има 221 хил. лица с разрешителни за притежание и носене на огнестрелно оръжие. Тя показа липсата на електронен регистър, който не съществува и досега, заяви главният секретар на МВР. Костов се оправда, че регистърът го няма, защото липсват пари в бюджета. "Ние ще ви направим системата и ще ви я предоставим, а ваше задължение ще бъде само да я актуализирате", отговори му Сотир Цацаров.

Стандарт Нюз припомня, че днес съдът решава дали да остави в ареста охранителите на Ториното. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай