Служебният кабинет сезира КС за правомощията на главния прокурор

МС одобри и два законопроекта за промени в Наказателния кодекс и в Наказателно-процесуалния кодекс

Служебният кабинет сезира КС за правомощията на главния прокурор | StandartNews.com

Служебното правителство сезира Конституционния съд с искане за отмяна на правомощия на главния прокурор, регламентирани в Закона за съдебната власт. Това обяви правосъдният министър Крум Зарков след редовното заседание на кабинета.

"Според нас е налице прекалено разширяване на надзора на главния прокурор върху всички сфери на управление на държавата и всички органи на централната и местната власт, което е в разрез с духа и буквата на Конституцията, постановяваща разделение на властите и гарантираща правовата ни държава. Такава практика на толкова всеобхватен надзор на законност е съществувала в България, но преди приемането на демократичната конституция на България през 1991, която предвижда и разделение на властите", заяви Зарков, цитиран от БНТ.

Въпросът, който МС е изпратил до Конституционния съд, е: "Допустимо ли е главният прокурор, осъществявайки надзор за законност на прокурорите, да им възлага проверки на спазване на законността във всички сфери на управление и на всички административни нива?"

"Ние смятаме, че това не е допустимо, тъй като това право на главния прокурор трябва да бъде ограничено до работата на подчинените му обвинители в рамките на техните работни задължения", допълни Зарков.

Министерски съвет одобри и два законопроекта за промени в Наказателния кодекс и в Наказателно-процесуалния кодекс, свързани с ангажиментите на България по Плана за възстановяване и устойчивост.

Предложенията предвиждат органите на властта да се ползват с по-малка закрила срещу обида и клевета. По този начин те няма да могат да подвеждат под наказателна отговорност журналисти за техни разработки и разследвания.

Предлагат се и промени в процесуалните гаранции за деца, заподозрени или обвинени в рамките на наказателно производство, и по-добра защита на непълнолетните жертви на престъпление.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай