Помните ли един неуспял МВР-шеф? Ключово решение на съда

Едно дело е прекратено заради имунитет

Помните ли един неуспял МВР-шеф? Ключово решение на съда | StandartNews.com

Делото за плагиатство срещу адвокат Петър Илиев, който бе предложен за вътрешен министър в несъстоялото се правителство на "Има такъв народ", е прекратено от Софийския районен съд. Това се вижда от разпореждане на съдия Весела Дончева, публикувано в онлайн регистрите на съда, предаде "Сега". 

Причина за прекратяването е, че Илиев е почетен консул на Барбадос и като такъв има имунитет. А по закон лицата с имунитет се разследват от Софийската градска прокуратура и се съдят от Софийския градски съд. Затова и съдия Дончева праща казуса на Софийската градска прокуратура. Сега градската прокуратура ще трябва да прецени дали казусът е от нейната компетентност и дали да внесе обвинителен акт срещу Илиев. Тя, разбира се, може пак да препрати делото на долната инстанция и така то отново да финишира в Софийския районен съд.

Съдия Дончева се позовава и на отговори, поискани от нея от Дирекция "Държавен протокол" на Министерството на външните работи. МВнР потвърждава, че с решение от март 2017 г. на Министерския съвет Петър Илиев е назначен за почетно (нещатно) консулско длъжностно лице на Барбадос в Република България и има безсрочен консулски патент и екзекватура.
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай