Питаме първо „Атомстройекспорт” за реактора за Белене

Питаме първо „Атомстройекспорт” за реактора за Белене | StandartNews.com

Държавата има три варианта за съдбата на оборудването

„На първо място, ние трябва да проведем разговорите с нашите партньори от „Атомстройекспорт", след което ще търсим варианти за продажба на готовите реактори. Едната опция е Иран, където „Росатом" също строи подобни атомни електроцентрали- там бихме могли да имаме пазар за тези два реактора". Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова цитирана от БГНЕС преди да влезе на изслушване пред парламентарната комисия по енергетика.
Петкова не е отговорила директно на въпрос каква е вероятността за държавата да продаде двата реактора, предназначени за АЕЦ „Белене" на Иран, както се разбра от думите на премиера Бойко Борисов.
Преди всичко трябва да се запознаем какво е присъдил арбитражът, все пак, това са стотици страници арбитражно дело- над 390 стр., коментира министърът. Засега не отхвърляме нито една опция за съдбата на реакторите, нито една възможност- ще търсим вариант, с който да защитим в максимална степен нашите интереси и който да е взаимноизгоден за двете компании, е нейното мнение.
По отношение на оборудването арбитражът също ясно е посочил какви са възможните опции, каза тя. Едната е НЕК да плати и придобие това оборудване, другата- да предложим обратно изкупуване на нашите партньори от „Атомстройекспорт" и третата- заедно с „Атомстройекспорт" да търсим трета страна, на която бихме могли да го продадем, уточни министърът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай